2024. április 27., szombat

Jövőre újra megrendezik az európai mobilitás hetét Szenttamáson

Az általános iskolák kerékpárversenyével és rajzkiállítással ért véget csütörtökön Szenttamáson az első Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozat. Az egyhetes kulturális, sport- és művészeti eseményekben gazdag folyamatba az iskoláskor előtti intézményeken kívül a község területén lévő általános iskolák, a gimnázium, a civil és sportegyesületek, továbbá a város nagyszámú polgára kapcsolódott be.

A rendezvénysorozat a Helyi Gazdaságfejlesztési Iroda aktivistáinak segítségével és az önkormányzat támogatásával valósult meg. Az iroda vezetője, Radivoj Debeljački lapunknak elmondta, tekintettel arra, hogy először rendezték meg városunkban ezt az Európában nagy népszerűségnek örvendő rendezvényt, hatalmas visszhangja volt, aminek csak örülni lehet.
‒ A legkisebbektől a legidősebbekig szinte minden korosztály a maga módján bekapcsolódott az aktivitásokba, a településen pedig évek óta nem volt ilyen széleskörű, tömegeket megmozgató rendezvénysorozat. Ki kell emelni, hogy a sport, a fizikai aktivitás és egészségmegőrzés mellett teljes egészében megvalósult a kezdetleges cél, ami a művésztehetségeknek és kreativitás bemutatásának is teret adott – emelte ki a főszervező. Ugyanakkor sajnálattal jegyezte meg, hogy a rossz időjárás miatt egy nap le kellett mondani néhány bemutatóval és a szabadban tervezett aktivitással egybekötött gyakorlatot.
Az Európai Mobilitási Hét rendezvény a múlt pénteken a gimnázium előtt kezdődött, a diákok egy helytörténeti ismertető kíséretében körsétát tettek a városban, megtekintették a jellegzetesebb épületeket, a Gion Nándor Emlékházat, és ellátogattak a községházára, ahol a polgármester fogadta őket. Másnap a Köztársaság téren több száz résztvevővel vajdasági szintű röplabdatornát szerveztek, a vasárnapi biciklis és gyalogos túrának pedig több mint 150 résztvevője volt. Hétfőn a község általános iskoláiban az ötödikes és a hatodikos diákok számára kerékpárversenyt szerveztek, kedden pedig a Köztársaság téren került sor az Ajvárbajvívó versenyre, továbbá az egészséges élelmiszer árusításával egybekötött kiállításra. A szerdai napra az óvoda csoportjai számára tervezett aszfaltrajzolás és aerobikgyakorlat a rossz idő miatt elmaradt. A rendezvény csütörtökön délután a Vuk Karadžić iskolában megrendezett kerékpárverseny döntőjével, rajzkiállítással és a díjak átadásával zárult.
‒ A kerékpárverseny célja az alternatív közlekedési eszközök használata mellett a biztonságos közlekedés és a közlekedési szabályok megismerése volt, és a diákok nagyszerűen bizonyítottak. Le kellett küzdeni a kézilabdapályán felállított akadályokat, követni a kijelölt útvonalat, elsőbbségmegadás esetében megállni stb. Az igyekezetet és a győzni akarást követően mintegy 35 diák jutott be a döntőbe, közülük a legjobbak érmeket és serleget kaptak. A verseny után az iskola előcsarnokában megnyílt A településem autók nélkül elnevezésű rajzkiállítás, amelyen az alsós tagozatok legsikeresebb rajzai láthatók – mondta Radivoj Debeljački. Hozátette, az egyhetes rendezvénysorozat a visszhangokból ítélve minden bizonnyal bekerült a község hagyományos rendezvényei közé.