2024. május 7., kedd

Táncverseny és -fesztivál a jubileumon

Adán tízéves fennállását ünnepelte a New Ada Dance Táncklub

A modern táncokkal foglalkozó New Ada Dance Táncklub megalakításának tizedik évfordulója alkalmából szombaton nemzetközi táncversenyt és táncfesztivált rendeztek Adán, a sportcsarnokban.

A New Ada Dance Open Nemzetközi Táncversenyt délelőtt rendezték meg, amelyen a házigazdákkal együtt nyolc szerbiai, magyar- és horvátországi egyesület közel kétszáz táncosa mutatkozott be társas-, utcai és modern táncokkal tizen-egynéhány stílusban. Este tartották meg a nagyszabású New Ada Dance Táncfesztivált, amelyen a házigazda táncklub jelenlegi és egykori kiváló táncosain kívül hét magyarországi és szerbiai táncklub tagjai léptek föl és mutatták be látványos produkcióikat. A jubileumi rendezvénysorozat a fesztivál résztvevőinek közös társas estjével zárult a Park Hotelben.

A New Ada Dance Táncklub elnöke, Orovec Béla lapunknak elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt azért alakították meg az egyesület, hogy Adán fejlesszék és népszerűsítsék a tánckultúrát. A társastánccal és hiphoppal kezdték, de azóta már foglalkoznak sport rockyval, electrickel, és vannak mazsorettjeik is. Megjegyezte, hogy nyitottak bármilyen stílusra, ami érdekli a fiatalokat, akiket a táncklub révén egy kulturált közösségbe tömörítenek. A táncklubnak kezdetben 70–80 tagja volt, majd voltak 150–200-an. Jelenleg közel 100 fős a tagságuk, akik kitartottak a nehéz gazdasági helyzetben, mivel anyagi támogatásra nem lehet számítani, ezért a szülők állják a költségeket. Orovec Béla kiemelte, hogy kezdetben jómaga vezette a csoportokat, majd idővel a saját nevelésű táncosaik váltak oktatókká, akik számára továbbképzéseket is szerveztek.

– Lassan eljutottunk a fesztiválokra és az országos bajnokságokra. Az elmúlt öt évben az országos bajnokságokról rendszeresen tizenöt–húsz bajnoki címmel tudtunk hazatérni, és ez csodálatos dolog. Eljutottunk a világbajnokságra, amelyen minden évben jelen van a New Ada Dance. Talán a gazdasági helyzet az oka, de az idén Olaszországban csak Belgrád és Ada képviselte egész Szerbiát. Jól szerepeltünk, mert világbajnoki címet szereztünk, és második és harmadik helyezéseket értünk el. Többnyire a dobogót célozzuk meg, és üres kézzel soha nem térünk haza – közölte Orovec Béla, aki hozzátette, hogy a táncklub a kezdetektől szervez táncversenyeket, táncfesztivált, nőnapi műsort, amelyen köszöntik a nőket, a szülőket, és bemutatják az új koreográfiákat, valamint a nyári hónapokban tartják meg a hagyományos tánciskolát, ami tagtoborzást is jelent az egyesületnek.