2024. május 19., vasárnap

Az export növelésében vannak az esélyek

Elsősorban a kivitel növelésével lehetne fellendíteni Kishegyes község gazdaságát – hangzott el a községháza tanácstermében megtartott üzleti fórumon, amelyen több tíz vállalkozó vett részt, valamint a községi közigazgatás illetékesei is jelen voltak.

Százhat bejegyzett vállalkozás működik Kishegyes községben (Tóth Péter felvétele)

Százhat bejegyzett vállalkozás működik Kishegyes községben (Tóth Péter felvétele)

Valószínűleg kevesen gondolnák, hogy Kishegyes külkereskedelmében az első számú behozatali cikk a hús. A kivitel oldalán a fémipari termékek szerepelnek az első helyen, emellett legnagyobb értékben faipari termékeket exportáltak a község területén bejegyzett cégek az év eddig eltelt részében. A 106 bejegyzett cég közül 14 folytatott exporttevékenységet, 22 neve pedig az importőrök listáján szerepel. A teljes kivitel az év első 6 hónapjában elérte a 3,2 millió eurót, míg a behozatal a 2,1 milliót. Mindez azon az üzleti fórumon hangzott el, amelyet a Szabadkai Regionális Gazdasági Kamara Kishegyes község önkormányzatával közösen szervezett. A kamara képviselői bemutatták a régió árucseréjének alakulását, rámutattak az aktuális trendekre. Slobodan Vojinović, a gazdasági kamara elnöke elmondta, hogy 2017. január 1-jétől életbe lép az egységes kamarai rendszerről szóló törvény Szerbiában. Az elképzelés szerint az egységesítés nem jelent központosítást. Az elsődleges cél a hatékonyság növelése. Az új rendszer különféle digitalizált szolgáltatásokkal segíti majd a vállalkozók munkáját. A lépés nem jelenti a regionális kamarák felszámolását, de egységes rendszert teremt a gazdasági világban.

Ivan Vojnić Tunić, a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara főtitkára hangsúlyozta, hogy nemkormányzati és pártpolitikától mentes szervezetről van szó, amely elsősorban a vállalkozók érdekeit igyekszik képviselni. Az önkormányzatoknak eddig is jelentős szerepük volt a kedvező üzleti légkör kiépítésében. Kiemelte, hogy a kamara csak azokat a vállalkozásokat támogatja, amelyek a törvényes előírások szerint működnek, utalva rá, hogy a szürkegazdaság részaránya az országban és a régióban is meghaladja a 30 százalékot. A főtitkár elmondta még, hogy a vállalkozók egyötöde ideiglenes vagy tartós likviditási gondokkal küszködik. A banki hitelkamatok csökkentek ugyan, de még mindig összetett és kockázatos dolog a hitelfelvétel.

A szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara hatáskörébe tartozik – Szabadka község mellett – Topolya, Ada, Zenta, Magyarkanizsa és Kishegyes önkormányzata. Elhangzott, hogy a kamara illetékességébe tartozó községek területén 206 ezer hektár áll művelés alatt, emellett mintegy 60 ezer szarvasmarhát és 270 ezer sertés tartanak. Az állattenyésztés fejlesztéséhez Kishegyesen is kedvezőek a feltételek, abban az irányban kellene gondolkodni, hogy húsimportőrből húsexportőrré váljon.

Közel félszáz kishegyesi vállalkozó jelent meg a fórumon. A mintegy 10 ezer lakost számláló Kishegyes községben 106 vállalkozás szerepel a nyilvántartásban. A munkanélküliség kiemelkedően nagyarányú, a kamara adatai szerint 52,9 százalékos. Marko Lazić polgármester az üzleti fórumon elmondta, segíteni szeretnének a működő vállalkozóknak, de új befektetőkre is számítanak. Az önkormányzat létrehozott egy gazdasági bizottságot, amelynek feladatai közé tartozik a vállalkozásbarát üzleti légkör kialakítása. Lazić elmondása szerint a vállalkozók hamarosan egy külön tolóablaknál intézhetik majd gyorsan és hatékonyan a folyó ügyeiket.