2024. május 19., vasárnap

Európai Örökség Napok voltak Törökbecsén

Szombaton tartották meg az Európai Örökség Napok központi programjait, amelyeknek összeurópai témája az idén az Örökség és közösségek volt. Szerbiában az idei program főszervezője Törökbecse lett.
Saša Maksimović polgármester a megnyitón elmondta: kitartással és sok munkával a község komoly eredményeket tud felmutatni a kulturális örökség megóvása terén, és ennek a munkának a megkoronázása a napokban elnyert Város a fókuszban 2016 verseny első helyezése.

Ennek köszönhetően a Kulturális és Tájékoztatási Minisztériumtól elnyert támogatásból számos kultúrintézményt fel tudnak majd újítani. Aleksandra Fulgosi, a művelődési miniszter kulturális hagyatékért felelős helyettese szerint Törökbecse a verseny nagy meglepetése volt, erős mezőnyben bizonyultak a legjobbnak a község projektjei.
A megnyitót követően a Tisza-parti sétányon a gyermekeknek műhelymunkákat tartottak, és a sétányon megnyílt a Tiszai Akvarellakadémia képeinek kiállítása is. Ezzel egyidejűleg a Gimnázium utcában a helyi egyesületek tartottak műhelymunkákat, és idegenvezető kalauzolta az érdeklődőket a Szent Miklós pravoszláv és az Assziszi Szent Klára katolikus templomokban.
A kultúrotthonban a borgyasi és az aracsi lelőhelyeken folyó régészeti ásatások eredményeiről tartottak előadásokat. A Glavaš-ház is fogadott látogatókat, Beodrán pedig a Karácsonyi-kastély kapui nyíltak meg az érdeklődők előtt. Este a kultúrotthonban Josif Marinković, törökbecsei származású zeneszerzőre koncerttel emlékezett a Borislav Pašćan Ifjúsági Filharmónia.
Az Európai Tanács kezdeményezésére 1991 óta minden év szeptemberében rendezik meg az Európa Örökség Napok programot, amelynek a célja az Európában élő népek identitástudatának a megőrzése és a kulturális örökség megismertetése. A rendezvény azóta kinőtte az Európai Unió kereteit, ötven ország vesz benne részt, Szerbia 2001-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.