2024. május 5., vasárnap

Európa védelmében

Szeptember 30-ig adhatók le a kvótareferendum szavazatai

Csantavéren folytatódott tegnap délután a Vajdasági Magyar Szövetség kvótareferendummal kapcsolatos kampánykörútja. A rendezvény vendége volt Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, Kormányos László tartományi képviselő, Földi Márta, Csantavér helyi közösségének elnöke, továbbá Búrány Ferenc, a VMSZ csantavéri helyi szervezete elnöke, Bús Ottó a párt intézőbizottságának elnöke, valamint Dudás Károly, a VMSZ tanácsának elnöke és Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere.

Kormányos László beszéde elején hangsúlyozta, sorsdöntő választás előtt állunk. A VMSZ rendezvénysorozatával felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy szavazatunkkal hozzájáruljunk a kvótareferendum sikeréhez, és nemet mondjunk a kényszer betelepítésr. A magyar nemzet döntse el, hogy kivel szeretne együtt élni, ne pedig a brüsszeli adminisztráció.

– Ma a délvidéki magyarság körében 160 еzren rendelkeznek állampolgársággal, közülük mintegy negyvenezren szavazhatnak. A VMSZ mindenben segíti a polgárokat a szavazatok leadásában, az ívek kitöltésében. Az idősebb korosztály körében voltak dilemmák. Ha a második űrlapot nem töltik ki hibátlanul, a szavazat érvénytelen. A leadott szavazatokat begyűjtjük, és eljuttatjuk a konzulátusokon keresztül. Reméljük, hogy húszezernél is több szavazatot tudunk visszaküldeni. Az anyaország azt várja, hogy együtt gondolkodjunk. Eljött az a pillanat, hogy viszonozzuk, amit az anyaországtól kaptunk – mondta Kormányos László.

Pék Zoltán azt mondta, sajnos megéltük azt az időt, amikor a szemünk láttára megindult egy modern kori honfoglalás, az iszlám térhódítása Európában. Hatalmas tömeg indult el Európa felé, sajnos az országunkon keresztül, hogy meghódítsa Európát, ezúttal nem fegyverekkel. A zentai csatában sikerült az iszlámot megállítani, most a nemmel való szavazással tudjuk megállítani ezt a folyamatot – mondta Pék.

– 1963-ban mintegy félmillió volt a vajdasági magyarok és a Koszovón élő muzulmánok száma. Mára megfeleződtünk, az ő számuk pedig megötszöröződött. Ha betartják az iszlám vallási vezetők sugallatait, meg fogják hódítani Európát. Egyre sűrűbben történnek terrortámadások. Nehezen beilleszkedő népről van szó, amely követeli a saját jogait. Annak idején Orbán miniszterelnök úr felhívta a figyelmet arra, ami vár ránk. Az európai vezetők szép lassan kezdenek rájönni, hogy neki volt igaza. Mivel egyre több terrortámadásra kerül sor és erőszak a nőkkel szemben, Merkelék is rájöttek, hogy hibáztak. Ezért vezették be a kvótarendszert, s a meglévő 2,5 millió embert szétosztanák. Orbán Viktor miniszterelnök mögé kell állnia az egész magyar nemzetnek. Kötelességünk szavazni, hogy a referendum eredményeként Brüsszelben Orbán Viktor egy egész nemzettel tudja képviselni az álláspontját – hangsúlyozta Pék Zoltán.

Dudás Károly elsősorban a nem VMSZ tagokat üdvözölte, hiszen – ahogy kiemelte – a szavazás nemzeti- és nem pártügy.

– Végig kell csinálni ezt a kampányt. Az emberek kukoricaszedésben, aratásban, nagy munkában vannak, de a VMSZ tisztességgel végigcsinálja ezt a kampányt. Viták folynak, hogy miért is szavaznánk. Mindnyájunkat érint ez a szavazás. Pontosan tudják a horgosiak, magyarkanizsaiak... Ezt a lakossági fórumot beszélgetéssé alakítottuk, többet kell ugyanis beszélgetnünk, most itt vagyunk emberközelben, így más témákról is tudunk beszélgetni – mondta Dudás Károly.

Nyilas Mihály kiemelte, benne is megfogalmazódnak kérdések. Például az, hogy mire mondunk mi nemet, Európa ellen vagyunk-e, Európának mondunk-e nemet.– Mindenki számára egyértelmű, hogy Európa védelmében van ez. Egy hangos nem a polgároknak azt jelentheti, hogy valaki ezt kimondta, s rajtatok a sor, hogy csatlakozzatok, hiszen nemcsak a saját nemzetünket, egész Európát védjük ezzel. Hogy nekünk is részt kell-e vennünk? Kettős állampolgárként, vagyis az Európai Unió állampolgáraként is természetes, hogy mi is kinyilváníthatjuk a véleményünket, hogy mi nem akarjuk, hogy ránk kényszerítsék a kvótát. Akik még nem szavaztak, mondjanak nemet – tanácsolta Nyilas.

– Azok, akik a főkonzulátusra kérték a választási csomagot, azoknak személyesen el kell menni érte. Aki a saját lakcímére kérte, régen meg kellett hogy kapja. Annak küldték a konzulátusra a választási csomagot, aki annak idején oda kérte. Nem lehet telefonon érdeklődni, aki azonban úgy emlékszik, hogy a konzulátusra kérte, menjen el érte – magyarázta Bús Ottó.