2024. május 2., csütörtök

A szívbetegség szedi a legtöbb áldozatot

A szív napja alkalmából a Vöröskeresztben várják a polgárokat

Szeptember 29-én lesz a szív világnapja, melyhez kapcsolódóan hazánkban, s így Szabadkán is szerveznek programokat. A világnap idei szlogenje Erősítse meg életét!, a középpontban pedig az egészséges életmód és a rizikófaktorok csökkentése áll.

Dr. Zorica V. Dragaš, az Egészségnépszerűsítő Központ vezetője elmondta, világszerte a szív-és érrendszeri megbetegedések állnak első helyen, évente több mint 17 millió életet követel ez a betegség.

– A fejletlen vagy közepesen fejlett országokban van a szív-és érrendszeri betegségben elhunytak nyolcvan százaléka, hazánkban pedig az elhalálozások mintegy feléért valamilyen szívprobléma a felelős, annak ellenére, hogy megelőzhető betegségről van szó, és sokat lehet tenni a rizikófaktorok csökkentéséért. Az Észak-Bácskai körzetben tavaly összesen 2731-en haltak meg, ebből 1431 személy, összesen 612 férfi és 819 nő valamilyen szív-és érrendszeri betegségben. Az életkor előrehaladtával a szívbetegségek is egyre gyakoribbak a lakosság körében, 60 és 69 év közötti lakosságból tavaly összesen 199 személy hunyt el, ebből 121 férfi és 78 nő, a 70 és 79 év közötti lakosság körében 363 személy halt meg, éspedig172 férfi és 191 nő, a 80 és 89 év közötti lakosság körében pedig 602-en haltak meg, 208 férfi és 394 nő. A fentiekből is kitűnik, hogy a férfiak körében 70 éves korukig az elhalálozás nagyobb, mint a nőknél, majd ez az arány a későbbiekben megváltozik – mutatott rá Zorica Dragaš.

Radmila Pavić, a Megelőző Központ vezetője elmondta, a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát jelentősen növeli a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly, a kevés testmozgás, a kevés alvás, rossz társadalmi kapcsolatok és érzelmi állapot, továbbá a cukorbetegség és a stressz. A legtöbb rizikófaktort egy kis tudatos változtatással kiiktathatjuk életünkből, a megváltoztatott életmód idővel szokássá alakul, s ezzel jelentősen csökken az ilyen jellegű megbetegedések kialakulásának kockázata.

A szív napja alkalmából a Közegészségügyi Intézet, a Szabadkai Egészségházak, a Szabadkai Gyógyszertárak és a Vöröskereszt egészségvédelmi akciót szerveznek, melyre szeptember 28-án, 8 és 11 óra között kerül sor a Vöröskereszt helyiségeiben. Az akció keretében a tanácsadás mellett többek között vérnyomás-és vércukormérést, valamint testsúlymérést végeznek.