2024. május 3., péntek

Vondra Gyula plébánosra emlékeznek

Istenben, és az örök életben hívő temeriniek, szerdán, szeptember 28-án nagy szeretettel és ragaszkodással emlékeznek meg Vondra Gyula (1908–1966) egykori temerini esperesplébános halálának ötvenedik évfordulójáról.

Ft. Vondra Gyula plébános a hatvanas évek egyik Illésnapi-ünnepségén (Archív felvétel Góbor Béla gyűjteményéből)

Ft. Vondra Gyula plébános a hatvanas évek egyik Illésnapi-ünnepségén (Archív felvétel Góbor Béla gyűjteményéből)

A megemlékezés kapcsán este 17 órakor szentmisét mutatnak be lelke üdvéért, majd a filmvetítéssel felelevenítik személyiségét és munkásságát. A szentmisén ötven fehérbe öltözött hetedik és nyolcadik osztályos leány az eltelt ötven évet jelképezi, várják a temerini származású, különösen azokat a papokat, akiket Vondra atya bocsátott útjukra, továbbá a nála ministrálókat, akiket élete utolsó évében keresztelt, részesített elsőáldozásban, illetve esketett.

Az isteni gondviselés 58 évet szánt neki a küzdelmes, megpróbáltatásokkal és megalázásokkal teli földi életből. Harminchárom évi papi szolgálata után, 1966. szeptember 28-án hirtelen bekövetkezett halálának hírét nagy megdöbbenéssel és szomorúsággal fogadta a temerini Szent Rozália-plébánia egyházközség hívő népe.

A temeriniek ötven év távlatából sem feledték el lelkipásztorukat, aki a legnehezebb időkben vállalt önfeláldozó papi szolgálatot. Példás, Istennek szentelt élete emlékét szeretettel őrzik egykori tanítványai, ministrálói és az egyházközség hívő népe. Az esti szentmise után megkoszorúzzák sírját.