2024. május 5., vasárnap

Véget ért a Zona Zamfirova 2. forgatása

A hétvégén Zentán befejezték a Zona Zamfirova című nagy sikerű szerb film második részének a forgatását. A Zentán született Stevan Sremac irodalmár regénye alapján készült Zona Zamfirova c. film folytatásához szükséges, Petar Karađorđević szerb király udvarában játszódó jeleneteket vasárnap éjszaka a zentai városházán vették föl.

A sajtótájékoztató résztvevői (Gergely Árpád felvétele)

A sajtótájékoztató résztvevői (Gergely Árpád felvétele)

A film forgatása még augusztus végén kezdődött, s Zentán kívül Novi Pazaron, Vranjeban, Pirotban, a Vlasinai-tónál, Aleksinacon, Valjevóban és Belgrádban vették föl a film jeleneteit, amely továbbgondolja Sremac regényhőseinek az életét, s a forgatáson mintegy hatvan filmszínész, négyszáz statiszta vett részt, akik közül negyvenen zentaiak voltak – nyilatkozta lapunknak Jug Radivojević, a film rendezője, és hozzátette, hogy a zentai városházán az alkotás zárójeleneteinek egy részét rögzítették, ahol Manénak, a film főhősének végre sikerül valóra váltania az élete álmát.

A filmet a zentaiak jövő év januárjában, közvetlenül a 24-én esedékes belgrádi bemutató előtt tekinthetik majd meg – hangsúlyozta a filmrendező a neves szerb író szülőházában tartott sajtótájékoztatón.

Brankica Sebastijanović, a film címszereplője (Zona) örömének adott hangot, hogy a film forgatását követően Sremac szülőházába is ellátogathatott, majd megdicsérte a forgatáson közreműködő zentai amatőr színészeket, akik mindent megtettek, hogy zökkenőmentes legyen a munka.

Stevan Sremac 1906-ban jelentette meg Zona Zamfirova című regényét, a könyv alapján készült filmet pedig 2002-ben kezdték el vetíteni, s mintegy másfél millió nézőt vonzott a mozikba, ezzel minden idők legsikeresebb szerb filmje lett.