2024. május 3., péntek
BEZDÁN

Önálló egzisztenciával az erőszak ellen

Öt évvel ezelőtt nyílott meg Zomborban a Védett Ház, a családon belül bántalmazott nők és gyerekek titkos menhelye. A korszerűen fölszerelt, légkondicionált épületben 22 személy elhelyezésére van lehetőség, akik 24 órás védelem alatt állnak. Természetesen csupán a legsúlyosabban bántalmazottak rejtőzködhetnek ebben a szociális intézményben, hiszen megnyitása évében 350 esetben regisztráltak családon belüli erőszakot a városban.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy a Védett Ház az egész Nyugat-Bácska, vagyis több mint 200.000 polgár kiszolgálására hivatott. A családon belüli erőszak pedig senkit se kímél, gyereket, felnőttet, idős korút, nőt és férfit egyaránt érhet atrocitás.
A Szociális Központ és a Védett Ház álláspontja szerint a nők gazdasági önállósulása, saját egzisztenciájuk biztosítása révén biztonságot teremthetnek maguknak. Erről tartottak oktató jellegű műhelymunkát Bezdánban, ahonnét már több nő került a Védett Ház oltalma alá.
– A tranzíció során lepusztult gazdasági környezetben kiemelten fontos az egyéni gazdasági fölemelkedés. Minden egyénnek magának kell tennie gazdasági helyzetének javítása érdekében, és ez a személyes igyekezet sokat számít a közösségnek is. Különösen fontos a nők gazdasági fölemelkedése, hiszen a nő minden társadalomban és minden esetben az otthon tartóoszlopa, ami nélkül egyetlen egészséges család sem működhet. A családon belüli erőszak viszont jelen van, mint a közösség által elfogadhatatlan társadalmi szokásjog és magatartásformák következménye. Olykor ez elől a Védett Házba kell menekíteni az asszonyokat. A helyben működő közösségnek viszont nem ez a célja, hanem hogy megelőzze ezeket az eseményeket. Ennek jó módja a nők gazdasági megerősítése, hiszen saját munkával, önálló megélhetéssel nem kell rejtőzködniük, önálló életvitelt folytathatnak – mondta a műhelymunka megkezdése előtt Dušanka Golubović, Zombor polgármester asszonya.
A Védett Ház szakmunkatársa, Tamara Savović elmagyarázta, hogy az intézmény az alaptevékenysége, vagyis a veszélyeztetett nők védelme és elhelyezése mellett igyekszik népszerűsíteni a békés élet kultúráját is.
– Az intézmény és a B92 Alap közösen hozta létre a Dobra bašta (Jó kert) elnevezésű szociális vállalatot, amely fóliasátrak alatti organikus termeléssel foglalkozik. Ennek a projektnek köszönhetően győződtünk meg róla, hogy a Védett Ház védenceinek a pszichológiai és szociológiai támogatás mellett a gazdasági önállósulás és megerősödés terén is segítségre van szükségük – fogalmazott Savović, aki szerint a nők gazdasági önállóságának ösztönzésére hamarosan más településeken is szerveznek műhelymunkákat.
Az említett szociális vállalat 2015 tavaszán létesült a Védett Ház területén, ahol 200 m2-en, fóliasátrak alatt fejes salátát és hagymát termesztenek hagyományos módszerekkel, és ugyancsak organikus körülmények közt dísz-, gyógy- és fűszernövényeket nevelnek. A létesítmény a gazdasági tevékenység mellett oktatóközpontként is működik a veszélyeztetett nők képzése céljából.
Az elmúlt hétvégén Bezdánban megtartott képzésen részt vett Ksenija Ćosić, a Dél-bácskai Vállalkozó Nők Szervezetének elnök asszonya, Maja Radu, a Védett Ház önkéntese és Blaženka Beronja, a bezdáni Feronia Nőszervezet képviselője, valamint Vladimir Vukosav, az apatini Szociális Központ frissen kinevezett igazgatója.