2024. május 20., hétfő

Magas az adó, kevés a szakember

Melyek a szerbiai vállalkozók legégetőbb gondjai?

A bérek megadóztatása az egyik legnagyobb problémája a szerbiai vállalkozói szférának – állapították meg tegnap az Ernst & Young (EY) Tanácsadóház képviselői a társaság által szervezett tanácskozáson, amelyen az Első EY vállalkozói barométer elnevezésű felmérésüket mutatták be.

Az elemzésben 100 különböző szerbiai vállalkozó vett részt.

Ivan Rakić, az EY szerbiai vezérigazgatója elmondta, az ország vállalkozói elsősorban a szakavatott munkaerő és a finanszírozási források hiányát tartják a legnagyobb problémának, viszont arra is rámutattak, hogy nincs összehangolva az oktatási rendszer a munkaerőpiac követelményeivel.

A megkérdezett vállalatok mintegy 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sokkal jobb üzleti eredményeket mutatna fel, ha kevesebbet kellene adózni a bérek után az államnak. Az elemzésben nyilatkozók 59 százaléka szerint a jövőben már nem marad az országban elég szakember arra, hogy növekedjen a termelékenység, valamint 57 százalékuk szerint kell alternatív finanszírozási módszerekkel fenntartani a vállalatokat.

A cégek 71 százaléka saját forrásból fizeti az üzleti tevékenységet, a legsikeresebb vállalkozók 74 százaléka pedig magasan képzett szakember.

Rakić elmondta, az elemzés célja, hogy a vállalatok egyöntetűen megfogalmazzák, melyek a legégetőbb problémáik, és hogy azokat hogyan lehetne a kormány segítségével a leghatékonyabban orvosolni.

Véleménye szerint olyan ügynökséget kellene létrehozni, amely segítene a vállalkozóknak, és amely az ilyen felmérések eredményeit venné alapul.

Katarina Obradović-Jovanović, a gazdasági miniszter közép- és kisvállalkozók ügyeivel megbízott segédje az üggyel kapcsolatban elmondta, a tárca figyelmesen át fogja tanulmányozni a kapott adatokat, a vállalkozók észrevételeit, és kifejtette, hogy a jövőben a minisztérium még több támogatást igyekszik kiosztani vállalkozások fejlesztésére.

– Kimagaslóan fontos, hogy dialógus alakuljon ki közöttünk, így sokkal könnyebben korrigálhatjuk az adóztatás problémáját a jövőben – fejtette ki a tárcavezető segédje.

Az elemzést a tanácsadóház az Év vállalkozója elnevezésű projektuma révén készítette, amelyet a gazdasági tárca is támogatott a 2016 – a vállalkozás éve nevű programmal összhangban.