2024. május 3., péntek

Fejleszteni kell a közép-kelet-európai régió közlekedési kapcsolatait

A kelet-nyugati közlekedési tengely mellett rendkívüli jelentőségű az észak-déli összeköttetés fejlesztése, amely elsősorban a közép-kelet-európai tagállamok gazdasági fellendülését eredményezheti. E cél kiemelt figyelembe vételével készült el a Közlekedési és Turisztikai Bizottság hétfőn elfogadott jelentése. „A dokumentum egy hosszú távú stratégia előfutára lehet a közép-kelet-európai közlekedési és turisztikai infrastruktúra fellendítésében" – emelte ki Deli Andor vajdasági EP-képviselő lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A közép- és kelet-európai közlekedési infrastruktúra összekapcsolódásának és hozzáférhetőségének fejlesztése elnevezésű dokumentumról hétfőn szavazott az EP szakbizottsága. A jelentés egyedülálló a maga nemében, hiszen egységes formában, egy dokumentumban foglalkozik a régión belüli kihívásokkal és a jövőbeni lehetőségekkel a közúti-, vasúti-, vízi- és légi forgalom, valamint az ezek közötti átjárhatóság területén. Kidolgozásában aktívan részt vett Deli Andor, aki a jelentés néppárti felelőseként több módosító beadványával javított az eredeti tervezeten.

„A dokumentum elsődleges célja, hogy a TEN-T-folyamat lendületét kihasználva fokozottan foglalkozzon az Unió közép- és kelet-európai tagállamai – Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Románia és Bulgária – közlekedési infrastruktúrájának hozzáférhetőségével és összekapcsolhatóságával kapcsolatos kihívásokkal" – húzta alá Deli Andor.

Az elfogadott verzió különösen fontos magyar szempontból, hiszen több, a régiónkat is érintő lehetőség kiaknázását felveti. Ilyen többek között a Via Carpathia projektum továbbfejlesztése és útvonalának kiépítése, mely kiemelt helyet kapott a dokumentumban. A jelentés ugyancsak kiemeli a tagjelölt országok irányába történő kapcsolatfejlesztést, legyen szó Ukrajnáról vagy a nyugat-balkáni országokról.