2024. május 3., péntek

Egy különleges nap

Horváth Emmát, Égető Gabriellát és B. Foky Istvánt köszöntötték születésnapjuk alkalmából az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör gálaműsorán
Az ünnepeltek: Horváth Emma és Égető Gabriella

Az ünnepeltek: Horváth Emma és Égető Gabriella

A szabadkai Városházán, hétfőn este, Ki messze fényekig ellát címmel tartotta meg az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör évadnyitó gálaműsorát, amelyen születésnapi köszöntők is elhangzottak. A közönséghez Rizsányi Attila szólt:

– Szeptember 26-a egy különleges nap, amikor kizárólag a művészet, a költészet, a zene hangján lehet hitelesen megszólalni. Azon túl, hogy útnak indítjuk a Csáth Géza Művészetbaráti Kör újabb évadát, ünnepelünk is, méghozzá három olyan kiválóságot, akik ezen a napon születtek: Horváth Emma tanárnőt, Égető Gabriella nyugalmazott zenetanárt, karnagyot és B. Foky István írót, költőt – emelte ki Rizsányi Attila.

A méltatásokból hallhattuk, hogy a szeptember 26-án a 84. életévét betöltött Égető Gabriella generációkat tanított a szabadkai Zeneiskolában, neve összefonódott a Pro Musica kórussal, amelynek élén több mint három évtizedig állt, munkájával pedig gyakran hozzájárult az Életjel irodalmi estek zenei programjához. A 82 éves B. Foky István – aki sajnos egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni az ünnepségen – a magyar nyelv sajátosságait játékosan építve és variálva ír a bennünket körülvevő valóságról. Művei gyakran szerepelnek a Csáth Kör estjein. A most 80 éves Horváth Emma neve immár fogalomnak számít a magyar nyelvművelés területén és mintegy öt évtizede áll az Életjel keretein belül működő Csáth Géza Művészetbaráti Kör versmondó műhely élén.

Az est folyamán fellépett Basity Gréta, Rizsányi Attila, Kötelesi Füleki Erzsébet, Bencsik István, Miklenovics Aranka, Binszki Teréz, Némedi Imre, Némedi Emese, a Kicsik Kara, valamint Havas Judit, Kalmár Zsuzsa és Liszi Melinda. Zongorán Görög Enikő és Görög Noémi közreműködött. A rendezvényen a képzőművészet is szerepet kapott, a közönség megcsodálhatta Kerekes Sándor ajándékfestményét. A műsor nem csupán a születésnapok jegyében zajlott, a Csáth Kör megemlékezett Bartók Béla halálának évfordulójáról is.