2024. május 7., kedd

A Jasibara újra a természet oázisa

A Szabadkai Zöldek a Palicsi-tavat is szeretné rendezni

A Szabadkai Zöldek önkéntes munkájának köszönhetően a Jasibarán lévő illegális szemétlerakat teljesen eltűnt. Az elhanyagolt, kóróval benőtt, kellemetlen szagot árasztó kanális, a szétdobált szemét és a fertőzések melegágya helyett a Jasibara most a természet oázisává vált, ahol kellemes sétákat lehet tenni.

A Sétaerdő helyi közösség polgárai hosszú ideje szerették volna, ha a városnak ezt a részét rendbe hozzák, és bár voltak ígéretek, ötlettervek, próbálkozások, hogy a kanális körüli ökológiai problémát megoldják, ezidáig nem történt semmi, egészen tavaly őszig, amikor is a Zöldek megtisztították a kanálist és környékét, s közbenjárásukra az önkormányzat is kivette részét a munkából. Mint a közleményükben írják, a Zöldek az elejétől fogva azon fáradozott, hogy a várost, a közvállalatokat és az intézményeket összekössék, s ebben az esetben is megmutatkozott, hogy a különféle résztvevők összehangolása eredményre vezet, és az ehhez hasonló projektumok rövid idő alatt megváltoztathatnák a város képét. A polgármester pozitív energiájának, hajlandóságának és támogatásának köszönhetően a környezetvédelmi projektumok és az elhanyagolt területek újjáélesztése hamarosan napvilágot lát, mert bár komolyak a problémák, a vágy azok megoldására még nagyobb – emelték ki.

Az egykori illegális szemétlerakat most egy olyan hely, ahová a környező utcákban lakók szívesen mennek, ahol ahelyett, hogy továbbra is el kellene viselniük a szemetet, a parlagfüvet és a kellemetlen szagokat, most élvezettel szívhatják be a tiszta levegőt. A környék megtisztítása mellett a kanális körül ezer facsemetét is elültettek, melyeknek köszönhetően egészen más kép fogadja az arra sétálókat, de azon túl, hogy a városnak ez a része ily módon megszépült, a fitoremediáció eljárással megtisztított kanális immár képes elvezetni az esővizet, mely évek óta elárasztotta az udvarokat, házakat és az utcákat.

A Jasibara és más illegális szemétlerakatok rendezése arra enged következtetni, hogy hamarosan a Palicsi-tó ökológiai problémáját is sikerül megoldani. Az elmúlt húsz évben sok erőt fektettek abba, hogy elhitessék, Palics problémája megoldhatatlan, de a Szabadkai Zöldek az önkormányzattal közösen konkrét akcióba és projektumba kezd, és mindenkinek bebizonyítja, hogy a jó ötlet, az őszinte szándék, a megfelelő tudás és képességek végül mindig eredményre vezet – áll a közleményben.