2024. május 4., szombat

Hatékony rendfenntartást és rendőri jelenlétet

A VMSZ szerint a kvótareferendum migránsügyben nem a megoldás, hanem a megoldás kezdete

„A Vajdasági Magyar Szövetség álláspontja a migránshullámmal kapcsolatban, ami az elmúlt másfél évben egyre fokozódó nyomásként nehezedik Szerbiára, különösen pedig a szerb–magyar határ közelében élőkre, egyértelmű és világos: a Vajdasági Magyar Szövetség minden lehetséges politikai eszközzel azokért küzd, akik elszenvedői ennek a migránsáradatnak, vagyis a polgárokért. A migránsáradat a közelmúltig anyagi károkat okozott, és erkölcsi megalázást jelentett, gondoljunk a megdézsmált és letiport gyümölcsösökre és a meggyalázott temetőkre.

A Szabadkán és környékén felgyülemlő, migránstömeghez tartozó egyének azonban az elmúlt hetekben egyre agresszívabban viselkednek, aminek egyik rettenetes végkifejletű esete lehetett volna a hétfő esti, amikor egy kislányt mentett meg az erőszaktól egy polgártársunk, amiért köszönet illeti.

A bátor fellépés azonban nem jelentheti a megoldást. Szabadka város önkormányzatának, mint minden olyan önkormányzatnak, amelynek területén nagyszámú migráns tartózkodik, a belügyi szervekkel együttműködve meg kell akadályoznia az ilyen eseteket.

A rendőri szervek fellépése, amellyel kézre kerítették a két erőszakoskodókat, azt mutatja, hogy a rendőrség képes uralni a helyzetet. A Vajdasági Magyar Szövetség elvárja az illetékesektől, hogy a városokban és a községekben szavatolják a polgárok biztonságát, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az utcák biztonságosak legyenek, mert megengedhetetlen és elképzelhetetlen, hogy az elkövetkező időkben úgy éljünk, hogy gyermekeinket fényes nappal nem engedhetjük az utcára.

Egyre világosabb, hogy az október 2-ai kvótareferendum nem a megoldás, hanem a megoldási folyamat kezdete, amelynek eredményeképpen a brüsszeli politikusoknak ki kell húzniuk a fejüket a homokból, és segíteni kell a balkáni útvonal mentén fekvő országokat abban, hogy ne váljanak a migránshullám túszaivá.

Az otthonaink biztonságáért vívott küzdelemnek a hatékony rendfenntartás, az önkormányzatok és a rendőrség összehangolt munkája ugyanúgy szükséges eleme, mint az, hogy az Európai Unió a Balkán déli határán pénzügyi, technikai és minden más segítséget biztosítva és nemcsak ígérgetve segítsen feltartóztatni  a migránsok tömegeit” – áll a Vajdasági Magyar Szövetség közleményében.