2024. május 6., hétfő

Száz métert vonszolták a kislányt

A 14 éves szabadkai kislányt a saját házuk előtt molesztálták a migránsok - A lakosság petíciót kezdeményez

Hétfő este Szabadkán a Zentai úton két pakisztáni migráns megtámadott egy 14 éves helybeli kislányt. Egy járókelőnek, egy idős bácsinak köszönhető, hogy nem került sor a nemi erőszakra.

Szabadkán a városon kívül, az egykori kutyamenhelyet alakították át ideiglenes befogadóközpontnak. A vasúti síneken túl most több mint 300-an vannak ebben a 150 férőhelyes táborban. Vannak, akik már hónapok óta Szerbiában tartózkodnak. Mindennapos látvány, ahogyan a Zentai úton csoportokba verődve a táborlakók megindulnak a város felé. Vagy az autóbuszállomáson múlatják az idejüket vagy a városban kószálnak.

Hétfőn este egy 34 éves, meg egy 22 éves pakisztáni férfi megtámadta a saját háza előtt álldogáló 14 éves kislányt. A Pannon RTV-nek nyilatkozott a kislány nagymamája, aki elmondta, az egyik pakisztáni migráns megkérdezte a kapuban ácsorgó kislányt, megcsókolhatja-e ? A másikuk pedig azt mondta, ő meg szexelni akar. Mivel a kislány nemet mondott, behúzták a ház előtti bokrok közé -- a nagymama szerint mintegy 100 métert vonszolták unokáját -- és következett volna a nemi erőszak. Ebben a pillanatban még vagy 7-8 migráns érkezett, akik nem bántották az áldozatot, csak kört akarta formálni a bűncselekmény elkövetéséhez. Az utcán haladó idős bácsi vette észre, hogy mi történik a bokrok takarásában. A MOL benzinkútnál a forgalmat irányító rendőröknek szólt, hogy a migránsok körülvettek egy kislányt, nem messze tőlük. A közlekedési rendőrök az egyik támadót még a helyszínen elfogták, a másikat pedig később a menekültközpontban találták meg.

A rendőrség szerdán adott ki közleményt az esettel kapcsolatban. Ebben az áll, hogy nem nemi erőszak kísérlete történt, hanem szexuális zaklatás büncselekményét követték el a pakisztáni migránsok.

Az eset rendkívül felháborította a lakosságot. A világhálón (https://www.gopetition.com/petitions/peticija-me%C5%A1tana-subotice-prema-migrantima-i-azilantima.html) máris megindult az aláírásgyűjtés. A petíció megfogalmazói azt kérik a hatóságoktól, hogy a lakosság biztonsága érdekében korlátozzák a migránsok mozgását, azaz legyen a befogadóközpont zárt jellegű.

A Zentai úton, itt a bokrok között történt a zaklatás (Molnár Edvárd felvétele)

A Zentai úton, itt a bokrok között történt a zaklatás (Molnár Edvárd felvétele)

A szabadkaihoz hasonlóan Šiden már a hónap elején aláírásgyűjtésbe kezdtek. Azt követelik, hogy helyezzék a városon kívülre a menekültközpontot. A szeb-horvát határon lévő kisvárosban hozzávetőlegesen 1000 migráns tartózkodik huzamosabb ideje. Itt a lakosság arra panaszkodik, hogy lopnak, zaklatják a lakosságot, bemennek az udvarokba, dézsmálják a gyümölcsöst, egyik boltban az elárúsítónő nyakához kést fogtak... A lakossági felháborodást követően összehívták a város biztonsági tanácsát, fokozták a rendőri jelenlétet, de nem korlátozták a migránsok mozgását, ugyanis a szerbiai befogadóközpontok mindegyike nyílt tábor. A šidi petíciót egyetlen nap alatt 650-en írták alá.

Preševón ennél már továbbléptek. A déli határnál lévő befogadóközpontban most 702-en tartózkodnak. Goran Ćirić, a Menekültügyi Főbiztosság megbízottja, a preševói tábor vezetője elmondta, hogy nem zárt ugyan ez a befogadóközpont, de csak kísérettel mehetnek a migránsok a városba, annak érdekében , hogy elkerüljék a szabadkaihoz meg a vatašicai késeléses ügyhöz hasonló eseteket.