2024. május 4., szombat

Két darab között

Olvasópróbák a topolyai Mara Amatőr Színházban

A topolyai Mara Amatőr Színház ez év tavaszán mutatta be Kucsov Borisz A bánsági szamuráj című, ironikus hangvételű fikciós tragikomédiáját Körmöci Petronella, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színésznője rendezésében, akivel már az ezt megelőző darabban is együtt dolgozott a csapat.

A tervek szerint a marások az idén egy újabb bemutatóval lepik meg a közönséget, tudtuk meg Sörfőző Károlytól, a társulat vezetőjétől, aki azt is elárulta, hogy az új darab a Paprikás csirke címet viseli majd, jelenleg az olvasópróbák zajlanak. A vígjátékról tudni kell, hogy a harmincas években Szántó Armand és Szécsén Mihály írta át és helyezte Magyarországra a történetet, amelyet eredetileg André Riviére írt meg. Azóta töretlen népszerűségnek örvend, és több alkalommal is bemutatták amatőr és profi társulatok egyaránt. Egy könnyed darabról van szó, amelynek célja a felhőtlen szórakoztatás, ugyanakkor, mint minden időtálló darab esetében, ennek is megvan a mélyebb mondanivalója, és a történet akár ma is játszódhatna, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy egy közelmúltban bemutatott előadásnak a Stex és New York alcímet adták. A Mara legújabb darabjával eltér a megszokott koncepciójától, mely szerint profi színészek rendezik az előadásaikat, és ezúttal a csapat tagjai, Bogárdi Vörös Emese és Bogárdi Zsolt rendezésében viszik színre a történetet. A rendezőpár dolgát az is megnehezíti, hogy némi dramaturgiai feladatot is el kel végezniük, hisz egy szereplőt teljes egészében be kell illeszteniük a történetbe, hogy minden korábbi tag szerephez jusson. A színészgárda egyébként nem változik, a tapasztaltabb, nagyobb színjátszó múlttal rendelkező tagok mellett azok is szerepet kapnak, akik csak egy-két produkció óta tagjai a társulatnak.

Azt is el kell mondanunk, hogy A bánsági szamurájt, amely eddig öt előadást ért meg, a jövőben is szeretné játszani a társulat, így a közönség minden bizonnyal a közeljövőben találkozhat velük. A távolabbi tervekről Sörfőző elárulta, hogy amennyiben befejeződnek a topolyai Művelődési Ház színháztermének felújítási munkálatai, azt egy marás bemutatóval lenne a legildomosabb megünnepelni, egy klasszikus darab bemutatásával. Emellett a renovált terem talán egyszer majd otthont ad a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának.