2024. május 4., szombat

Száznegyven éves a Zentai Gimnázium

A jubileumi rendezvény pénteken este tartották meg a zentai Művelődési Házban

Nagyszabású jubileumi rendezvénnyel ünnepelte megalapításának száznegyven éves évfordulóját pénteken este a zentai Művelődési Házban a Zentai Gimnázium. Az ünnepségen beszédet mondott az intézmény igazgatónője, a község polgármestere, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, a Tartományi Képviselőház elnöke, a Tartományi Kormány alelnöke, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium államtitkára, valamint felléptek az intézmény egykori és jelenlegi diákjai is.

A rendezvény vendégei között jelen volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Đorđe Milićević, a Tartományi Kormány alelnöke, Nyilas Mihály, a Tartományi, Oktatási, Jogalkotási –Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi titkár, a Tartományi Kormány alelnöke, dr. Szilágyi Péter, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Az ünnepségen megjelent Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Kapcsolattartási Főosztályának vezetője, dr. Menyhárt Attila, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, Kolláth Erika konzul, Vicsek Annamária, az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium államtitkára, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Muškinja Heinrich Anikó tartományi ombudsman, Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, Tatjana Balo, a községi képviselő-testület elnöke, valamint a köztársasági, a tartományi és a községi szervek, az egyházak, az intézmények, a vállalatok és a testvériskolák képviselői, illetve a gimnázium egykori és jelenlegi tanárai és diákjai is.

A jubileumi ünnepségre elkészült az intézmény múltjának meghatározó momentumait felölelő kiadvány is. A kötetben szereplő leírás szerint a zentai városvezetés már 1842-ben javasolta a gimnázium megalapítását, a megnyitására azonban egy teljes emberöltőt kellett várni, ugyanis a városi képviselő-testület csak 1875. június 7-én tárgyalta és fogadta el azt a tervezetet, amely lehetővé tette, hogy a gimnázium mihamarabb megnyílhasson. A feljegyzések szerint 1876 áprilisában érkezett meg a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium engedélye, amelyben az illetékes miniszter engedélyezte, hogy a polgári iskolát négyosztályú algimnáziummá alakíthassák át, majd 1876. október 5-én, ünnepélyes megnyitó nélkül ugyan, de megkezdődött a tanítás. A kiadványban szereplő történelmi áttekintésben foglaltak szerint a zentai csata kétszázadik évfordulóján, 1897 szeptemberében megnyílt a gimnázium ötödik osztálya is, így a huszadik század fordulóján Zentának már teljes főgimnáziuma volt, és a városi képviselet 1904-ben teljesen új épület felépíttetését irányozta elő, amelynek  kivitelezése 1906 tavaszáig tolódott, ám az új főgimnáziumi épület a város főterének egyik legimpozánsabb középülete lett.

(Bővebben holnapi számunkban)