2024. május 4., szombat
KVÓTAREFERENDUM

A Kúria szerint jogszabálysértő a külhoniaknak küldött levél

A kormány nevében a külhoni magyaroknak küldött kampánylevelek sértik a választás esélyegyenlőségre, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveit – állapította meg csütörtöki határozatában a Kúria. A bíróság egyúttal a népszavazást szervező kormányt eltiltotta a további jogszabálysértéstől.

A Kúria csütörtöki döntésével megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság pénteki határozatát. Az NVB többsége egy magánszemély kifogása alapján úgy döntött, nem jogsértő, hogy a kormány a választópolgárok személyiadat- és lakcímnyilvántartása alapján levélben kereste meg a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárokat. Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, amit a Kúria csütörtökön bírált el.

A Kúria az internetes oldalán közzétett végzésében azt írta: a polgárok személyiadat- és lakcímnyilvántartásáról szóló 1992-es törvény szerint bárki kérheti a polgárok adatait, de csak akkor, ha igazolja a felhasználás célját és jogalapját, ugyanakkor a megengedett célok között a politikai kampány nem szerepel. Az adatok célokhoz kötött felhasználásának elve tehát kizárja a politikai kampányt folytatókat a közvetlen adatigénylésből. A politikai kampány folytatói csak közvetett módon, közvetítő útján vehetnék fel a kapcsolatot az adatbázisban szereplő személyekkel.

A Kúria végzése jogerős.

A kormány szerint betartották a törvényeket

A külhoni magyaroknak küldött tájékoztató levél küldésekor a kormány a rá vonatkozó törvényeket betartotta, ugyanakkor a Kúria döntését tiszteletben tartják – reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ a bíróság csütörtöki döntésére az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Azt írták: a kormány azzal a céllal küldött a külhoni magyaroknak tájékoztató levelet, hogy az ő figyelmüket is felhívják az október 2-ai, kényszerbetelepítés elleni népszavazásra és a brüsszeli kvótacsomag veszélyeire. A külhoni magyarok tájékoztatásának egyik leghatékonyabb módja a levélküldés. Ez pedig a parlamenti pártok számára is adott lehetőség volt, de nem éltek vele, „így az esélyegyenlőség nem sérült” – tették hozzá.

Ezzel együtt leszögezték: a kormány fontosnak tartja, hogy minden magyar választópolgárt megszólítson, „hiszen a most vasárnapi népszavazás nemzeti ügy, most Magyarország jövője a tét”.