2024. május 2., csütörtök

Mozgással a diabétesz ellen

Alsósok futóversenyével kezdődött a cukorbetegek óbecsei egyesületének tegnapi programja a sportközpont előtt, később a résztvevők csoportos sétákkal hívták fel a figyelmet arra, hogy a diabétesz megelőzésében nagy szerepe van a rendszeres mozgásnak.

Fotó: Fehér Rózsa

Fotó: Fehér Rózsa

A fejlett országok lakosságának csaknem a negyede cukorbetegséget megelőző állapotban van, ezért a megelőzésben a legfontosabb a rendszeres vércukorszintmérés. A rendezvényen tegnap a vérnyomás, a testsúly és a magasság mellett a vércukorszintet is megmérték az ápolók.
Radoslav Ivanović, a Cukorbetegség Elleni Harc Egyesületének óbecsei elnöke elmondta: Óbecsén 3600 cukorbeteget tartanak nyilván, de a becslések szerint legalább kétszer ennyien lehetnek azok, akiknél még nem diagnosztizálták a betegséget. Az egyesület egy-egy rendezvényén elvégzett, csaknem 500 mérésből nagyjából húsz személy esetében ilyenkor mutatják ki először a diabéteszt. Azok, akik rendszeresen szedik a gyógyszert, egészségesen táplálkoznak és fizikailag is aktívak, teljes értékű életet tudnak élni ezzel az alattomos betegséggel is.
Az óbecsei cukorbetegek egyesülete évente kétszer szervez ilyen programot. A következő áprilisban várható.