2024. május 5., vasárnap

Huszadszor is mézfesztivál

Monográfia készült az évforduló alkalmából

Ma veszi kezdetét a XX. Szabadkai Méhészeti Napok mézfesztivál, mely vasárnap estig várja a látogatókat a Városháza előtti téren, a Szentháromság szobor mellett. A fesztiválra Magyarországról, Horvátországból, Romániából, és más szerbiai városokból is érkeznek vendégek.

Dragoljub Matić, a szabadkai Pčela Méhészegyesület elnöke elmondta, az egyesület húszéves fennállása alkalmából egy monográfia is napvilágot látott, mely az elmúlt húsz év mézfesztiváljainak bemutatása mellett az 1902-től, azaz az első írásos bizonyítéktól egészen a nyolcvanas évekig megjelent méhészeti kiadványokból és szaklapokból merített anyagot tartalmaz, melyen keresztül bemutatják a szabadkai méhészet történetét, alakulását, illetve azokat a méhészeti szimbólumokat, melyek a szabadkai épületeket díszítik. A monográfiát pénteken 19 órai kezdettel a Városi Könyvtárban mutatják be.

– A mézfesztivált emellett művelődési program és nyereményjáték is gazdagítja, melynek fődíja egy jövő évi hét napos nyaralás Sutomoréban, illetve kisorsolunk majd egy egynapos budapesti kirándulást is. A sorsoláson minden látogató és vásárló részt vesz – tudtuk meg az egyesület elnökétől.

Holló Antal, a végrehajtó bizottság tagja, aki az elmúlt húsz évben mindegyik mézfesztiválon ott volt a kiállítók között, elmondta, a mézfesztivál pénteken nyitja meg kapuit, de a hivatalos megnyitó szombaton tíz órakor lesz.

– Mindennap 8 és 19 óra között várjuk a látogatókat, a Városházánál felállított standokon pedig a már jól ismert méztermékek mellett, mint a napraforgóméz, olajrepceméz, akácméz, selyemkóróméz, kapható lesz propolisz, méhpempővel, dióval, mandulával vagy aszalt gyümölccsel kevert méz is, illetve az érdeklődőket méhészeti felszerelések és mézsör is várja majd.