2024. május 3., péntek

Csökkent a bűncselekmények száma Zomborban

A zombori rendőrkapitányság sajtótájékoztatón ismertette az idei év első nyolc hónapjában elért eredményeit. Ezek szerint a tavalyi megfelelő időszakkal összevetve nyolc százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el, a bűnözők kilétét pedig az esetek 59,81 százalékában sikerült fölfedni.

Mirjana Cvijanović, a rendőrkapitányság szóvivője elmondta, hogy leggyakoribbak a vagyon elleni cselekmények, de ezeknek a száma is visszaesőben van. Az idén januártól augusztus végéig 293 lopás történt, míg tavaly az első nyolc hónapban 308, a rablások száma pedig 334-ről 290-re esett vissza. A családon belüli erőszak azonban a tavalyi szinten maradt.
Visszaszorulóban van a kiskorú bűnözés, amíg 2015-ben az összes elkövető 10,7 százaléka volt kiskorú, addig 2016-ban 7,87%. Ezzel szemben emelkedett a földerített gazdasági bűncselekmények száma, a tavalyi 84-ről 91-re, ezek egyharmada korrupciós cselekmény.
A közlekedési balesetek száma alig csökkent, viszont 16,66 százalékkal kevesebben veszítették életüket az utakon, mint tavaly az első nyolc hónapban. Az a cél, hogy senki se haljon meg közlekedési balesetben – nyomatékosította Saša Dmitrašinović rendőrkapitány.
– Megelőzéssel sikerült visszaszorítanunk a bűnözés arányát. Bűnszövetkezetben elkövetett esetre nem volt példa, de sorozatos fegyveres rablásra igen. Több üzletet is lőfegyverrel fenyegetőzve fosztott ki egy elkövető. A pisztoly akkor is nála volt, amikor elkaptuk, ráadásul csőre töltve, vagyis kész lett volna a rablások során használni is – mondta a rendőrkapitány, majd hozzátette, hogy az egyetlen, Sztapáron történt gyilkosság elkövetőjét sajnos mindeddig nem sikerült elfogni.
– Földerítettük a gyilkosság indokát, világosak előttünk az elkövetőhöz vezető nyomok, de a nyomoktól még távol vannak a bizonyítékok. Bízom benne, hogy leleplezzük a gyilkost, mert az emberélet a legdrágább, mindabból, ami a büntetőjog védelme alá esik – nyilatkozta Dmitrašinović.
A közrend tekintetében évről évre kevesebb a kirívó esetek száma. Az idén operatív földerítő munkával előzték meg két szurkolócsapat verekedését, elkoboztak tőlük egy gázpisztolyt és több, fegyverként használható tárgyat.
– Az idén a legfontosabb és legeredményesebb rendőri beavatkozásunk a Cunami fedőnevű akcióban való részvételünk volt, amelynek során 16 személyt előállítottunk, közülük 14 letartóztatásban maradt. Az akcióban fölfedtünk egy droglabort is, ahol több mint 700 tő kannabiszt találtunk, emellett egyéb kábítószert, lőfegyvert is lefoglaltunk – számolt be a rendőrkapitány.
Mirjana Cvijanović még kiemelte, hogy az engedély nélkül tartott fegyverek legalizálása november 1-jéig tart, a régi, papír személyi igazolványok pedig december 31-ig érvényesek, azok is, amelyeken nincsen föltüntetve lejárási határidejük, vagyis állandóra állították ki a polgároknak. Ezeket is újra kell cserélni, mondta a szóvivő, és hozzátette, jó idejében kérelmezni a cserét, amíg nincs tömeg a rendőrség ügyfélszolgálatán. Aki késlekedik, azt kockáztatja, hogy január 1-jéig nem kapja meg a személyazonossági dokumentumát, és emiatt nem érvényesítheti bizonyos jogait. Egyébként minden 16. életévét betöltött személynek rendelkeznie kell személyazonossági igazolvánnyal.