2024. május 18., szombat

Alkotmánymódisítást kezdeményez Orbán Viktor

Elsöprő többségben vannak a nemek, de 50 százalék alatt maradt a részvétel a kvótareferendumon

Nagyszerűnek nevezte a vasárnapi kvótanépszavazás eredményét Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mert - mint mondta - "felülmúltuk a csatlakozásról szóló népszavazás eredményét".

A kormányfő vasárnap, a kvótanépszavazás után a Fidesz-KDNP eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében közölte: az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor 3 millió 56 ezer ember szavazott a belépés mellett, most pedig 3 millió 204 ezernél állnak a nem szavazatok, és nem ismertek még a határon túli magyarok szavazatainak nagy része.

Orbán a Fidesz eredményváró rendezvényén (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Orbán a Fidesz eredményváró rendezvényén (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Mintegy 15 százalékkal többen vettek részt most, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson - tette hozzá Orbán, aki úgy értékelte: "a fegyver elég erős lesz Brüsszelben is".

Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek a vasárnapi kvótanépszavazás után, mert "az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben". A kormányfő a Fidesz és a KDNP kvótanépszavazás utáni eredményváróján vasárnap este a másik sürgető dolognak azt tartotta, hogy a mai döntésnek Brüsszelben is érvényt szerezzenek. A kérdés egyszerű, megteheti-e Brüsszel, az európai államok demokratikus közössége, hogy rákényszeríti az akaratát egy olyan tagállamra, ahol azt a résztvevők több mint 90 százaléka ellenzi - fogalmazott. A kormányfő azt ígérte, mindent meg fog tenni, hogy ez ne történhessen meg.

Az ellenzéki pártok sikertelennek ítélték meg a kvótareferendumot és a magyar kormány bukásáról beszéltek. A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök felelőtlenül belevitte Magyarországot egy hazárdjátékba, amit úgy tűnik, hogy elveszített. Az Együtt szerint azzal, hogy a magyarok többsége nem ment el szavazni, hatalmas kudarcot vallott Orbán Viktor és a Fidesz politikája. Orbán Viktor miniszterelnök mindent egy lapra tett fel és ezzel a lappal politikai, illetve közjogi értelemben is méretes kudarcot szenvedett - kommentálta a népszavazás végkimenetelét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnap este. Molnár Gyula, az MSZP elnöke kijelentette: ha már a kormány a NEM-re alapozta a kampányát, legyen ez a jelszó 2018-ig: mondjuk nemet a Fidesz kormányzásának folytatására.