2024. május 2., csütörtök

„Begyűjtik” a kastélyokat, kúriákat…

A vidékfejlesztési képzés második fázisa Magyarkanizsán

Magyarkanizsa község önkormányzata sikeresen pályázott a Románia–Szerbia határon átnyúló együttműködési program keretében kiírt pályázatra a romániai Igazfalva önkormányzatával és a temesvári Szórvány Alapítvánnyal. A 421 ezer eurós költségvetésű munkatervből mintegy 141 ezer eurós érték vonatkozik Magyarkanizsára.

Molnár Makai Krisztina

Molnár Makai Krisztina

A romániai–szerbiai európai uniós projekt bemutatása és a képzés második fázisa csütörtökön vette kezdetét tíz résztvevővel a magyarkanizsai Art Café emeleti termében.

A Banatur – Vidéki turizmusfejlesztés a Bánságban elnevezésű tervezet lényegéről Molnár Makai Krisztina, a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ (ICR) igazgatónője számolt be:

– A projekt fő hordozója a temesvári szórványalapítvány, valamint az igazfalvi önkormányzat, és partnerként szerepel ebben Magyarkanizsa önkormányzata, az ICR pedig a zökkenőmentes realizálásért felelős. Több pilléren áll a program: az egyik a most zajló képzés, ami a turisztikai lehetőségek, promóciók módszertani csomagját ismerteti a résztvevőkkel, akik olyan, az idegenforgalomban érdekelt szakemberek vagy jövőbeni vállalkozók, akik fontosnak tartják azt, hogy a saját vállalkozásukat ily módon is tudják fejleszteni. A másik nagyon fontos eredmény egy adatbázis, ahol a bánáti területen található kastélyokat, kúriákat, épített műemlékeket egy helyre össze tudjuk gyűjteni, attól függetlenül, hogy ezek az épületek látogathatóak-e, vagy sem. Sok olyan épített örökségünk van, amelyek sajnos az enyészeté lettek, de ettől függetlenül gyönyörű látványt nyújtanak, és a köréjük épülő gasztronómiai és kézművesmesterségek is mind kihalófélben vannak. Úgy gondoljuk, hogy ebben az adatbázisban fontos szerepet kapnak majd. Megjelenik egy kiadvány, ahol ezeket az épületeket bemutatjuk, továbbá honlapot hozunk létre, ahol az érdeklődők bővebb tájékoztatást is tudnak kapni ezekről a helyszínekről. A képzést követően sor kerül majd egy tanulmányi útra, ahol nemcsak a szerbiai Bánátot, hanem a romániai Bánságban található látnivalókat is körbejárják a résztvevők – mondta el az igazgatónő.

Az ingyenes szakmai túra október 10. és 14. között zajlik, amelyre várják a további jelentkezőket. Bővebb információ az utazással kapcsolatban a magyarkanizsai ICR-ben kapható a Fő tér 1-es szám alatt vagy a 024/873-151-es telefonszámon.