2024. május 5., vasárnap

800 év mesterei és mesterségei Zentán

Kiállítás és kiadványbemutató a Rozetta Kézművestársaság berkeiben

Hétfőn este Zentán a Művelődési Ház kiállítótermében a Rozetta Kézművestársaság szervezésében egy olyan kiállítás nyílt, amelyen városunk jellegzetes mesterségeit mutatják be. Egy fotódokumentációs tárlat ez, amelyet a Rozetta szünidei műhelymunkáin készült alkotások színesítenek. Az agyagozás, a szövés, a kosárfonás, a hímzés, a nemezelés szebbnél szebb darabjai mind népművészetünk sokoldalúságát, varázslatosságát mutatják be.

Vrábel János népi kultúránk értékeit hangsúlyozta a kiállításmegnyitón (Gergely Árpád felvétele)

Vrábel János népi kultúránk értékeit hangsúlyozta a kiállításmegnyitón (Gergely Árpád felvétele)

Az igényesen összeállított kiállítást Vrábel János, a népművészet mestere nyitotta meg. A népihangszer-készítő tekerőlanton játszott, majd köszöntőjében népi kultúránk ősiségét és gazdagságát hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, hogy Mezei Erzsébet grafikusművésszel, keramikussal még pedagógusi pályájuk kezdetén felismerték, hogy abból a hatalmas kincsből kell meríteniük, táplálkozniuk, amelyet ez a nép megteremtett, és hogy a Rozetta Kézművestársaság ugyanezen értékek mentén haladva karolja föl és vezeti a mai gyerekeket.

Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, a Rozetta elnöke szóban körbevezette a látogatókat a kiállításon, és bemutatta a társaság tevékenységét, hangsúlyozva azt, hogy legfontosabb feladatuknak a régi kézművesmesterségek megőrzését, ápolását tartják, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy tudásukat fiataloknak és felnőtteknek egyaránt átadják. Ezért is tartanak ilyen sok műhelymunkát, ezért keresik azokat a lehetőségeket, ahol megmutatkozhatnak.

A tárlatmegnyitó után bemutatták azt a kiadványukat, amely a Rozetta éves munkáját fogja össze, és amelyet azért készítettek, hogy pedagógusok, kézműveskedők segítségére legyen az alkotásban. A mesélő jelképek és Mesterségem címere nevű kézműves foglalkoztató segédkönyv a Rozettának már a harmadik kiadványa, amelyben a jelképeket, a népi motívumokat járják körbe, valamint a régi céhek, mesterségek világába kalauzolják az olvasót. A foglalkoztató segédkönyvet Nagy Abonyi Ágnes és Rúzsa Mária szerkesztette, és ajánlják mindenkinek, aki késztetést érez magában az alkotáshoz. A kiadványhoz a Rozetta által szervezett foglalkozásokon, műhelymunkákon lehet hozzájutni, vagy a kiállításon, amely október 7-éig látogatható.

A Rozetta Kézművestársaság egyébként a gyermekhét alkalmából egészen péntekig gazdag programot kínál, amelyeken többek között a fésűsmesterséggel, az ékszerkészítéssel, a nemezeléssel, a mézeskalács-készítéssel, a kosárfonással ismerkedhetnek az érdeklődők.