2024. május 18., szombat

Belgrád semmisnek nyilvánította Pristina döntését

Aleksandar Vučić: Szerbia Trepča ügyében nem fordulhat döntőbírósághoz, hiszen azzal elismerné Koszovó államiságát

A szerb kormány semmisnek nyilvánította az ideiglenes pristinai szervek a Trepča jogi és valós státuszának meghatározására vonatkozó intézkedéseinek és döntéseinek jogi következményeit, jelentette be a mai kormányülést követően Aleksandar Vučić miniszterelnök.

Mint hozzátette, ezt a döntést szinte kikényszerítették a szerb kormányból, amely azt szeretné, hogy Trepča továbbra is üzemeljen, hiszen létfontosságú a működése.
A miniszterelnök felfoghatatlannak nevezte a pristina hatalom által meghozott jogszabályt, a Trepčáról szóló törvényt.
– Trepčában jelenleg 600 és 1200 között van a munkások száma, 3 ezret pedig a költségvetésből pénzelünk. Trepčában két bányánk van, Belo Brdo és Crnac, ezek java részt Szerbia középső régiójában fekszenek. Nem értem, hogy miért hozta meg a pristinai hatalom ezt a törvényt. Talán így akarták sajátjuknak nyilvánítani Zvečan községet, amely a trepčai vagyonból alakult ki? Ezen kísérletük nem járhat sikerrel. Mitrovica déli részét már 1999 óta irányítják. Zvečanban szerb házak vannak, ott nincsenek albánok. Nem pristináé és nem is lehet az övé. Trepčával kapcsolatban számos téves információ látott napvilágot. Jót nevettem a gazdasági kamara kijelentésén, hogy Szerbia koszovói vagyona 200 milliárd eurót ér. Marko Đurić is tévedett, amikor azt mondta, hogy a koszovói bányákban 51 millió tonna tartalék van. Kérdés, hogy valóban ennyi-e a tartalék és ki készítette a felméréseket, mivel az utóbbi harminc évben mi nem készítettünk. A tartalékok 85 százaléka Mitrovica déli részén van. A szerb küldöttség 2015. augusztus 25-én megállapodást írt alá Brüsszelben a szerb községek közösségének megalakításáról, az energetikáról, a telekommunikációról és a mitrovicai hídról. Ez a megállapodás Szerbia számára szentírás, nem pedig politikai játszadozás. Az ezt követő találkozók alkalmával folyamatosan kezdeményeztük a Szerbia koszovói vagyonáról való tárgyalást, ugyanakkor ez soha nem került napirendre. Végül mégis mindig a vagyon kérdésénél kötünk ki. Akarják, hogy odaadjuk a tavat? Nem fogjuk, nem is állna jogunkban. Senki nem állíthatja, hogy az összes vagyon az úgynevezett Koszovó államot illeti meg, hiszen olyan épületekről is szó van, amelyeket Szerbia épített az elmúlt tíz évben. Nem az a probléma, hogy esetleg nekik ajándékozzunk 19 épületet, hiszen ha kell, újabb 190-et fogunk építeni. Az viszont probléma, hogy a vagyon kérdésével visszaélve kérik tőlünk Gazivodet, Valačot és sok mást – fogalmazott Vučić.
A miniszterelnök elmondása szerint Szerbia nem kíván döntőbírósághoz fordulni, mert hiszi, hogy Trepča ügyében meg kell találni a kompromisszumot. Szerbia Trepča ügyében nem fordulhat döntőbírósághoz, hiszen azzal elismerné Koszovó államiságát, ezt pedig nem fogja megtenni, emelte ki Vučić. Mint hozzátette: Trepča Szerbiáé, Szerbia tulajdonában áll, ezért senkinek nem engedi meg, hogy ellopja tőle.
Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy mit jelent a Trepča jogi és valós státuszának rendezésére vonatkozó intézkedések és döntések jogi következményeinek semmissé nyilvánítása, illetve milyen lépéseket tervez megtenni a szerb kormány, Vučić közölte: Szerbia nemzetközi partnereivel párbeszédet folytatva fogja megvédeni tulajdonát. Ha esetleg erőszakkal próbálják elvenni Szerbiától tulajdonát, azt biztosan nem engedi meg.
– Senkit nem fenyegetünk, ugyanakkor aki erőszakkal próbálja valamire rávenni a szerb népet, az attól tartok, hogy beletöri ebbe a fogát. Mi őrködünk a stabilitás és a béke felett. Semmi sem történik a koszovói hatalom döntését követően. Esetleg bonyolultabbá teszik bizonyos nyersanyagok behozatalát. Érdekel, hogy vajon hogyan kívánnak bemenni Leposavićban a Trepča épületébe, hogyan akarják elűzni onnan a szerbeket – fogalmazott Vučić.