2024. május 18., szombat

A DK nem vesz részt tovább a parlament munkájában

A Demokratikus Koalíció parlamenti képviselői hétfőtől – a kétharmados szavazásokat kivéve – nem vesznek részt a parlament munkájában – jelentette be a párt elnöke Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem vesznek részt a plenáris üléseken, a bizottsági munkában, a vitákban, a határozathozatalokban, nem nyújtanak be írásbeli kérdéseket, egyúttal tudomásul veszik, hogy emiatt elveszítik teljes képviselői tiszteletdíjukat.

Az elmúlt napok történései, különösen a népszavazás eredményeinek „elhazudása", a „szemforgató alkotmányozás", az, hogy korábban maga a miniszterelnök rendelte el civil szervezetek törvénytelen vegzálását, végül pedig a Népszabadság politikai indíttatású bezárása nem hagyott más választást – indokolta döntésüket, hozzátéve: ha nem lépnek, akkor a DK is a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) láncszemeivé válik.

Hangsúlyozta, abban nem segíthetnek, hogy helyreálljon a kormány kétharmados többsége, ezért a kétharmados szavazásokon a jövőben is voksolnak majd. Emellett a parlamenten kívüli kötelezettségeiknek, valamint a választópolgárokkal való kapcsolattartás követelményeinek továbbra is eleget tesznek – jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc közölte: a DK elnökségének döntéséről vasárnap tájékoztatta Molnár Gyulát, az MSZP és Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét.

Kérdésre válaszolva azt mondta, ha egy évig nem vennének részt a parlament munkájában, akkor megszűnne a mandátumuk, ezért ha a következő egy esztendőben nincs kétharmados döntés, akkor egy „technikai jellegű" szavazáson voksolnak majd, hogy ezt elkerüljék.

Nagyon régóta vitatkozik a demokratikus ellenzék arról, hogy ott kell hagyni a parlamentet, a DK viszont a mandátum visszaadásával nem ért egyet, ezért választották a kivonulásnak ezt a módját – felelte arra a felvetésre, hogy egy évvel korábbi évértékelő beszédében még azt mondta, hiba lenne kivonulni a parlamentből és ha ezt tenné, nem tudna a választói szemébe nézni.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján elfogadhatatlan és gyalázatos lépésnek nevezte a Népszabadság megszüntetését, hozzátéve, nem gondolja, hogy gazdasági természetű döntés áll az eset hátterében. Az MLP minden olyan akcióban kész részt venni, ami segít a szerkesztőségnek, az ügyben mindenfajta tiltakozó eszközt elfogadhatónak és jogosnak tartanak, de a DK bojkottját, amely szerint egyes szavazásokon voksolnak, másokon nem, csak félmegoldásnak érzik – jelentette ki.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője egy tegnapi sajtótájékoztatón arra a kérdésre, mit szólnak ahhoz, hogy a Demokratikus Koalíció a Népszabadság felfüggesztése miatt nem vesz részt a parlamenti munkában, Molnár Gyula közölte, helyes döntést hozott egy frakcióval nem rendelkező párt. Egy frakcióval rendelkező párt, ha ezt a lépést megtenné, gyakorlatilag átengedné a Jobbiknak az ellenzéki terepet, ezt pedig az MSZP nem teheti meg – közölte.

A Fidesz a DK választóinak becsapásaként értékelte a párt döntését. A kormánypárt hétfőn azt közölte az MTI-vel: Gyurcsány Ferenc és társai bizalmat kértek a parlamenti képviselethez, most pedig hátat fordítanak választóiknak.

„Gyurcsány Ferenc és a DK nem akar szembesülni azzal, hogy Brüsszellel és velük szemben a magyar emberek nem akarnak kényszerbetelepítést" – fogalmazott a Fidesz, kifejtve: szerintük a DK nem akar részese lenni annak az alkotmányozó munkának, amellyel a magyar emberek akaratát rögzítik az alaptörvényben. Ahogy Brüsszel, úgy Gyurcsány Ferenc is rá akarja erőszakolni az akaratát a magyar emberekre – értékeltek.