2024. május 18., szombat

Mozart vs. Salieri

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata Amadeus című előadásában a két főszereplő Pálfi Ervin és Balázs Áron

Az új évad első bemutatóját készíti a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Peter Shaffer Amadeus című darabját Béres Attila rendező állítja színpadra. Címszerepben Pálfi Ervint láthatjuk, az előadás művészvendége Balázs Áron, aki a Mozart vetélytársának számító Antonio Salierit formázza meg, de Baráth Attila, Csernik Árpád, G. Erdélyi Hermina, Hajdú Tamás, Körmöci Petronella, Pámer Csilla, Ralbovszki Csaba, Szilágyi Nándor, Szőke Attila is játszik a produkcióban, továbbá négy akadémiai hallgató Fülöp Tímea, Rókus Zoltán, Szilágyi Áron és Verebes Judit. A bemutató pénteken lesz a Jadran színpadon.

Sok idő telt el azóta, hogy Balázs Áron szabadkai előadásban játszott:

– Ha jól emlékeszem a szabadkai Népszínházban még 1999-ben, a Zách Klárában szerepeltem utoljára. Évekkel később a Kosztolányi Dezső Színházban, a Tangóban játszottam. Nagyon jó érzés újra Szabadkán lenni, habár ez nem egy óriási változás számomra. A Magyar Társulat színészeivel már régóta ismerjük egymást – Újvidékről, a főiskoláról –, kollégák és barátok vagyunk. Most gyakrabban látom őket. Eleinte szinte csak a próbákkal voltunk elfoglalva, közben sűrűn utaztam Újvidékre, de már vártam, hogy jusson időnk barátkozni is. Az Amadeusról sokaknak minden bizonnyal a Miloš Forman rendezésében készült film jut eszébe. Ez nem furcsa, hiszen a film is Peter Shaffer műve alapján készült. Az előadásban Salierit személyesítem meg, akinek a területére egy konkurens érkezik és ebből persze bonyodalmak akadnak. Béres Attila rendezővel nemrég együttműködtünk a Hegedűs a háztetőn című előadás kapcsán. Jó vele dolgozni, mert rugalmas és nyitott az ötletekre. Konstruktív a hozzáállása és a csapatnak is. Szerintem egy érdekes és izgalmas előadás elé nézünk, amely úgymond befogadható a közönség számára. Természetesen szeretnénk, ha jobb helyzetben lenne a színház, eleve a kulturális élet, de a felmerülő problémákat megpróbáljuk konstruktívan áthidalni – mondta lapunknak Balázs Áron.

Az előadásban Wolfgang Amadeus Mozartot Pálfi Ervin személyesíti meg:

– A világtörténelem egyik legjelentősebb zeneszerzőjéről van szó. Még édességet is elneveztek róla. A viccelődést félretéve, nagyon érdekes megpróbálni belebújni egy mindenki által ismert személy bőrébe. Megkeresni magamban, hogyan látom én Amadeust, milyennek képzelem el őt, és hogyan tudom magamat elképzelni, mint egy borzasztóan magabiztos és ellentmondásokat nem tűrő karaktert. Szerintem ugyanis Mozart ilyen volt. Béres Attilával zökkenőmentes a próbafolyamat, ő eléggé dinamikus rendező, pörög a próbákon és önbizalmat ad a színészeknek, ami szerintem nagyon fontos. Örülök, hogy Áron velünk van. Mindig jó, amikor máshonnan jön valaki és új energiákat hoz be a társulatba – fejtette ki Pálfi Ervin.