2024. május 19., vasárnap

Szenttamáson elkerülhetetlen a jelenlegi kapacitások növelése

A minap Szenttamásra látogatott Ognjen Belić önkormányzati és a régióközi együttműködésért felelős titkár. A tartományi tisztségviselőt először egy munkajellegű megbeszélésen Neško Čestić polgármester fogadta, majd közösen ellátogattak a Helyi Gazdaságfejlesztési Irodába, ahol, Radivoj Debeljačkival, az iroda vezetőjével folytattak eszmecserét.
A titkár először röviden bemutatta a tartomány munkájának céljait, továbbá feltérképezte azokat az elvárásokat, amelyeket az önkormányzatoknak az előttünk álló időszakban meg kell valósítaniuk. Külön kiemelte az önkormányzatokon belüli stratégiai fejlődések és akciótervek felülvizsgálását, ugyanakkor fontosnak tartja a belső kapacitások, továbbá a helyi gazdaságfejlesztési iroda magasabb szintű előremozdítását is.
‒ Ha sikereket szeretnénk elérni az európai alapokból származó eszközök megpályázásánál, elkerülhetetlen a jelenlegi kapacitások növelése. Máris kezdődhet a munka, két nappal ezelőtt indult ugyanis a Magyarország és Szerbia közötti új, határon átnyúló együttműködési program, amelynek megvalósítási kerete több mint 20 millió euró. Felszólítom az önkormányzatokat, hogy helyezzék előtérbe a prioritásokat, az ilyen látogatások alkalmával pedig közösen meghatározzuk azokat, továbbá szisztematikusan támogatjuk a projektumok elkészítését, nehogy a hiányosságokra hivatkozva elutasítsák őket – mutatott rá a tartományi titkár.
Ognjen Belić szerint Szenttamáson a mezőgazdaságot támogató projektumoknak kell elsőbbséget élvezniük, hiszen nemcsak az ágazatnak, hanem a vidéknek a fejlesztését is elősegíthetik. Előtérbe kell helyezni továbbá a feldolgozó kapacitások és a falusi turizmus fellendítésére irányuló projekteket, községünknek ugyanis erre is van lehetősége. Ezáltal konkrét jövedelmet valósíthatunk meg, sokkal többet, mint jelen pillanatban, amikor a nyers terméket kiszállítjuk – mutatott rá a titkár.
Neško Čestić kiemelte, Szenttamásnak már van kidolgozott stratégiai fejlesztési terve, a jelenlegi energiát pedig ennek realizálására fordítja a község.
‒ Az itt élők többsége mezőgazdasággal foglalkozik, és azért kell erre külön hangsúlyt fektetni. Több megbeszélést tartunk a termelőkkel, meghallgatjuk a felmerülő problémákat, és keressük a lehetőségét arra, hogyan segítsünk nekik. A tartományi kormány és az illetékes titkárságok által szeretnénk megtalálni a lehetőséget a vízgazdaságba való befektetésre, és további kedvezményeket szándékozunk kieszközölni a mezőgazdasági termelők számára – mondta a polgármester.
A tartományi titkár szerint községünknek már adottak a sajátosságai, csak pontosan meg kell határozni, melyek élveznek elsőbbséget. Itt elsősorban a gazdaság és vidékfejlesztés, továbbá az ipari övezetek felszerelése, a szükséges infrastruktúra, az energiai hatékonyság, az egészségügyi ellátás, a szociális védelem, a környezetvédelem, a turizmus és az oktatás irányába kell összpontosítani.