2024. május 5., vasárnap

Új kézben a Szabadkai Rádió

A megszokott formájában már nem hallhatjuk a 48 éves adót – Az új tulajdonos modernizálja az adást – Továbbra is három nyelven sugároznak majd híreket

Megvette a Szabadkai Rádiót a VTV ComNet vállalat, amely több vajdasági médiumot is működtet, többek között a Subotica TV-t is. A rádió hétfő óta nem sugározza megszokott műsorait a 104,4 MHz-en, a magyar szerkesztőség eddig megszokott híradásai és műsorai sem hallhatóak többé. Az új műsorséma egy-két héten belül elkészül, s a tervek szerint egy modern, zenés, de továbbra is három nyelven sugárzó rádió lesz a Szabadkai, mondja az új tulajdonos.

Vladan Stefanović, a VTV ComNet igazgatója, a Szabadkai Rádió új tulajdonosa lapunknak részletesen beszélt arról, hogy milyen elképzelései vannak az új műsorsémával kapcsolatban.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

– A Szabadkai Rádió továbbra is többnyelvű, tájékoztató, de egyben szórakoztató jellegű, zenés műsorokkal szeretne jelen lenni az éterben. Jelenleg tárgyalunk a Bunyevác Nemzeti Tanáccsal is, ahonnan jelezték, hogy igényt tartanának a bunyevác nyelven történő tájékoztatásra is, így lehet, hogy négy nyelven futnak majd a műsorok. Az elképzelés az, hogy minden órában minden nyelven felszólalnak majd a műsorvezetőink, lesznek hírek, nem pedig szendvicsjellegű lesz a tájékoztatás, ahogyan eddig. Véleményem szerint ez sokkal inkább demokratikus, és tükrözi Szabadka polgári és multikulturális jellegét. Az, hogy mennyi műsor, és mennyi hír megy majd a kisebbségek nyelvén, az elsősorban attól függ, hogy a nemzeti tanácsokkal való tárgyalásainknak mi lesz az eredménye, vagyis, hogy ők mennyiben tudnak anyagilag hozzájárulni ezeknek a műsoroknak a megtartásához, mennyire van rá igényük. Amennyiben nem tartanak rá igényt, hírek akkor is lesznek, csak akkor a mi lehetőségeinkhez mérten tudjuk ezt biztosítani – mondta Vladan Stefanović.

A tervek szerint modernizálják a műsort, sok zenével, s reggeltől éjfélig legalább három nyelven lesz műsor párhuzamosan. Nem 10–20 perces felszólalásokra kell gondolni, de párhuzamosan szerb, horvát és magyar nyelvű műsorvezetés és hírek is lesznek, tudtuk meg.

A Szabadkai Rádió új tulajdonosa azt mondja, egyelőre nem tudja pontosan, hány munkatárssal folytatják majd a munkát, s hozzátette, egy-két hétre minden bizonnyal szükség van, hogy az új műsor felálljon, s 70–80 százalékkal elkezdjenek sugározni. A Szabadkai Rádió egyelőre a régi helyén marad, azonban Vladan Stefanović hozzátette, mivel a rádió a Subotica TV-vel együttműködve készíti majd a műsorait, ezért egyértelmű, hogy hosszútávon az lesz a legmegfelelőbb, ha a két intézmény egy helyre kerül. Nincs szükség akkora térre, s annyi eszközre a sugárzáshoz, mint amivel pillanatnyilag a rádió az önkormányzati helyiségekben rendelkezik, ezért néhány hónap múlva elköltöznek onnan.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

– Az első számítások szerint a Kft.-nek jelenleg mintegy 9 millió dináros vesztesége van, ebből mintegy 6 millió az alkalmazottak bére, amelyet az elmúlt hónapokban nem tudtak fizetni. Mi ezt a tartozást magunkra vállaltuk, de tisztában vagyunk vele, hogy így tovább nem mehet, ezért újraszervezzük a munkát. Legalább két hétre szükség van, hogy lássuk, ki az, akivel együtt dolgozunk majd, most lecsökkentettük a munkások számát, de ez a szám is alakul még a lehetőségekhez képest. A magyar szerkesztőségből egy valaki jelezte, hogy állandó munkaviszonyban maradna, a többiekkel meglátjuk, hogyan tudunk szerződéses viszonyban a jövőben együttműködni, mennyi pénz lesz, milyen műsorötleteik vannak – mondta Vladan Stefanović.

Németh Ernő, a Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének volt megbízott főszerkesztője majdnem napra pontosan harminc évet töltött a rádiónál.

– Majdnem napra pontosan harminc éve kaptam egy értesítést a Szabadkai Rádió Ifjúsági Műsorának audícióját követően, hogy felvettek. Az első tíz évben itt dolgoztam, ennek később szerkesztője lettem. A 90-es évek közepe táján a szerkesztőséget a korábbi munkatársak sorban hagyták el, s egy olyan helyzet állt elő, hogy majdnem ember nélkül maradt a magyar szerkesztőség. Ekkor kaptam felkérést, hogy dolgozzak ott. Örömmel elfogadtam, és gyakorlatilag minden témában dolgoztam. Később Árpási Ildikó mellett főszerkesztő-helyettes lettem, majd ezt követően megbízott főszerkesztő. A 2000-es évek elején már látszott, hogy a Szabadkai Rádióra leépítés vár. Ez ellen próbáltunk harcolni, mégpedig oly módon, hogy nagyon jó műsorokat igyekeztünk készíteni, ami sikerült is, mert vajdasági szinten a negyedik, szerbiai szinten 500 rádió közül pedig a 14-ek voltunk hallgatottságban. Mindig arra gondolok, mi lett volna, ha nem kellett volna mindig harcolni, hanem teljes egészében a műsorra tudtam volna koncentrálni, nagyon sok terv volt, amit nem tudtam megvalósítani, mert mindig a leépítés ellen kellett küzdeni. Megtörtént, hogy leálltunk a művelődési és gyermekműsorokkal, mert nem volt rá pénz.

Németh Ernő azt mondja, a hallgatók ugyanolyan csalódottak, akárcsak ők.

– Elvettek tőlünk valamit, ami magyar volt és vajdasági, és ezt nem lehet pótolni. Még mindig lenne jogi lehetőség, hogy a 48 éves szabadkai Rádió magyar szerkesztőségét megmentsék, és ott folytassuk, ahol tavaly novemberben abbahagytuk, csak politikai akarat kellene – mondta Németh Ernő.