2024. május 19., vasárnap

Sosem alszik

Esős napra ébredtünk tegnap, és azt hinné az ember, ilyen napokon semmi nem történik, senki sem merészkedik az utcára, mondhatnánk, még az ördög is alszik, bebújik a paplan alá, és csak szunyókál reggeltől estig. De tévedtünk. Az ördög, aki, mint tudjuk, a részletekben (is) lakozik, sosem alszik. Eső ide, eső oda, ő köszöni szépen, jól van, és újabbnál újabb csintalanságokon töri a fejét.

Az jutott eszébe, hogy milyen jó móka is lenne kiborítani a városközpontban lévő virágládákat. Fogta magát, keresett egy-két jó erőben lévő fiatalembert, kezükbe adott pár deci itókát, majd ugyanazzal a mozdulattal kiragadta belőlük a józan észnek még a csíráját is. A fiatalemberek ennek hatására hűséges alattvalókká váltak, engedtek az ördög csábításának, megszabadultak az értelemtől, és teljesítették, amit a patás elvárt tőlük. Nincs ebben semmi meglepő, az emberiség története tele van olyan esetekkel, amelyek azt bizonyítják, hogy az intelligencia nem mindig kerekedik felül a rombolás ősi ösztönén. Így történt ez Topolyán is. A virágládák kénytelen-kelletlen megadták magukat, mint korábban annyiszor, hisz olvasóink talán emlékeznek rá, hogy nem is olyan régen az épphogy kiültetett virágok tűntek el egyik napról a másikra ugyanezen a helyen.

Szerencsére nagyobb kár nem keletkezett, az illetékesek, dacolva az esővel, visszaállították a ládákat. Annak, aki délután vagy esetleg a jövőben a környéken sétál, fel sem tűnik, hogy valami történt, csak a város önbecsülése szenvedett megint csorbát. Tényleg ilyenek vagyunk? Tényleg ennyit érdemelnek, akik kihelyezték a virágládákat, hogy szebbé tegyék a városközpontot? Az ördög pedig most egy kis ideig megint megnyugszik, elégedetten hanyatt dől, szájába veszi a pipáját, és elmosolyodik: Ma sem aludtam.