2024. május 9., csütörtök

Újvidék Európa kulturális fővárosa 2021-ben

Legyőzve a legnagyobb vetélytársnak számító montenegrói Herceg Novi városát, Újvidék elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet 2021-re.

Újvidék központja (Ótos András felvétele)

Újvidék központja (Ótos András felvétele)

Nemanja Milenković projektumszervező azt hangsúlyozta, hogy minden újvidéki polgár számára fontos eredményről beszélhetünk. A titulus, mint közölte, óriási lehetőségeket nyit meg nem csupán a város, hanem az egész ország előtt. Hozzátette: a fejlődés lehetősége ez, ráadásul nem csupán a kultúra területén, hanem az idegenforgalom és más gazdasági ágazatok tekintetében is.

A cím odaítélésével kapcsolatos döntés az Újvidék 2021 projektum brüsszeli prezentációját követően született meg. Vajdaság mellett városunk is bemutatkozott a Brüsszelben megrendezett 14. Régiók és városok európai hete nevű, háromnapos rendezvényen.

Újvidék bemutatkozása alkalmával a fő hangsúlyt a gazdasági fejlődés lehetőségére és a város potenciáljára fektették. Fontosabb célként az infrastruktúra fejlesztését, a külföldi befektetők idevonzását és az új munkahelyek biztosítását tűzték ki az előadók. A rendezvényen többek között jelen volt Igor Mirović tartományi kormányfő, és Miloš Vučević Újvidék polgármestere is.

Vučević hangsúlyozta, hogy Újvidék esetében egy sajátságos, adminisztrációs, kulturális- és gazdasági központról beszélünk. A város kiváló földrajzi adottságokkal rendelkezik, ezért több szempontból is vonzó, és könnyen elérhető célpont. A polgármester kifejtette, Újvidék Vajdaság egyetemi és az ország IT-központja, az információs technológiák inkubátora. Vučević bemutatta a város Fenntartható fejlődési stratégiájának a projektumát, amely tartalmazza az elkövetkező időszak gazdasági, infrastrukturális, területrendezési, környezetvédelmi és kommunális tevékenységének a tervezetét.

– A legnagyobb hangsúlyt a város gazdasági fejlesztésére fektettük, mert ennek van a legnagyobb hatása a polgárok életminőségére és a társadalmi élet különböző területeire. Ami a gazdaság fejlesztését illeti, az utóbbi időben konkrét dolgok is történtek, nyélbe ütöttünk több külföldi befektetést. Itt elsősorban az amerikai Delphi és Lear vállalatokra gondolok, nekik köszönhetően több mint 5.000 új munkahely nyílik, és ez a tény pozitív hatással lesz az egész város gazdasági fejlődésére. Folyamatosan fejlesztjük az infrastruktúrát, és leegyszerűsítettük a vállalatok beindításához szükséges engedélyek beszerzését is. Az új befektetők későbbi partnereink lesznek a munkanélküliség leküzdésében és Újvidék gazdasági vonzatának a kialakításában – mondta Vučević. Említést tett arról is, hogy városunk mindvégig prioritásként kezelte az Európa Kulturális Fővárosa 2021 cím és az Európa Ifjúsági Fővárosa 2019 cím elnyerését, erőteljes pályázati hadjárat folyt ennek érdekében az elmúlt időszakban. Tegnap délután a független bírálóbizottság pozitív döntést hozott: Újvidék a 2021-es évben Európa kulturális fővárosa lesz. A pályázati dokumentációt a tegnapi nap folyamán hosszasan magyarázták a brüsszeli csoportnak a pályázásban résztvevő művészeink, tanáraink, városrendező szakembereink, sikerült őket meggyőzni arról, hogy kiérdemeltük ezt a címet, még akkor is, ha országunk nem tagja az EU-nak. – A cím elnyerése még egy nagy kaput nyit meg városunk és országunk fejlődése előtt, természetesen nem csak kulturális vonatkozásban – véli a polgármester.

Újvidék és Temesvár mellet még egy görögországi város is kulturális főváros lehet, ezt a települést majd november folyamán jelöli ki a bírálóbizottság.