2024. május 7., kedd

Programsorozattal emlékeznek az 56-os forradalomra

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára emlékeznek az idén, és ebből az alkalomból a Délvidéki ’56-os Műhely és a Nagy Imre Társaság szervezésében több rendezvényre is sor kerül. Kudlik Zoltán, a Nagy Imre Társaság szabadkai szervezetének elnöke elmondta, még édesapja, Kudlik Gábor hívta életre ezt a két szervezetet, mely Vajdaságban egyedülállóként ápolja az ’56-os forradalom emlékét, mely nem csak megemlékezésekből áll, hanem a hatvan évvel ezelőtt történtek üzenetét, szellemét is igyekszik megőrizni és átadni a fiatalabb generációknak.

– Az idei évi megemlékezés tulajdonképpen már júniusban kezdetét vette egy kiállítással, mely szeptember végéig volt megtekinthető. A szabadkai Városi Múzeumban 60 év – 60 tárgy címmel Nagy Imre emléktárgyait mutattuk be. Ezt Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa segítségével, és a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint a Szabadkai Városi Múzeum közreműködésével sikerült megvalósítanunk. Mi is arra törekszünk, hogy tisztelegjünk azok előtt, akik segítették a menekülőket, vagy részesei voltak a forradalomnak, így az idén a zentai származású dr. Rajky Mártonnak állítunk emléket, aki az egyetlen ügyvéd áldozata volt a forradalomnak. Az emléktáblát október 20-án a zentai városháza aulájában leplezi le Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere és dr. Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, ezt követően pedig a zentai Kamaraszínház egy 56-hoz kapcsolódó előadást mutat be.

Kudlik Zoltán a további programmal kapcsolatban elmondta, november 4-én Kishegyesen egy tanácskozást tartanak az 56-os forradalom jugoszláv és magyar vonatkozásairól, melyen hazai és magyarországi előadók vesznek részt. Mivel a Társaság célja, hogy minél több 56-os emlékhelyet alakítsanak ki Vajdaságban, ezért idén folytatják ezt a küldetést, s a kishegyesi helyi közösség falán avatnak táblát a menekültek emlékére, ugyanis Kishegyesen is volt befogadó tábor. Ezzel együtt hat emléktábla lesz kihelyezve Vajdaság-szerte, melyet a Társaság az 1956-os forradalomhoz kötődően emelt, és november elején minden emléktáblánál szerveznek koszorúzást is.

November végén kerül megrendezésre a már hagyományosnak mondható középiskolások vetélkedője Szabadkán, melynek szintén az 56-os események a témája.

– Szeretnénk az idén kibővíteni a versenyt, és a vajdasági fiatalok mellett a magyarországi határ menti települések, azaz Mórahalom, Kiskunhalas, Kiskunmajsa és Baja középiskolás tanulóinak részvételére is számítunk. Úgy vélem, ez a vetélkedő nagyban hozzájárul az oktatásunkhoz, és segít abban, hogy a fiatalok sokkal jobban megismerjék ezt a kort, melyre az iskolai órák keretében nincs sok módjuk, másrészt talán ily módon gondoskodni tudunk az utánpótlásról, akik továbbviszik 56 szellemét, és tiszteletüket teszik az emlékhelyeken. Bízunk benne, hogy hatvan év távlatából is él még a forradalom üzenete, hiszen még mindig vannak a környezetünkben olyanok, akik átélték az akkori eseményeket, s a fiatalok a családjukon belül kutatva akár személyes kötődésre is rábukkanhatnak, s ily módon lélekben közelebb kerülhetnek a hatvan évvel ezelőtt lezajlott eseményekhez – mondta Kudlik Zoltán.