2024. május 8., szerda

Kihelyezett konzuli nap Temerinben

Sokadszor tartottak kedden kihelyezett konzuli napot a temerini CMH-irodában. Dr. Rusz Radován, a szabadkai főkonzulátus konzulja kérésünkre elmondta, hogy mindig szívesen jönnek Temerinbe, mivel a helyi CMH-iroda mindig jól előkészíti a kérelmeket, így zökkenőmentesen zajlik azok átvétele.

Dr. Rusz Radován konzul (balról) átnézi a honosítási kérelmeket (Góbor Béla felvétele)

Dr. Rusz Radován konzul (balról) átnézi a honosítási kérelmeket (Góbor Béla felvétele)

Több mint száz kérelmezőt várnak, hogy átadják a honosítás iránti kérelmet, amiből azt a következtetést lehet levonni, hogy Vajdaság-szerte továbbra is van érdeklődés a magyar állampolgárság iránt. Ebből kifolyólag az ősz folyamán szinte minden héten különböző helyszíneken kihelyezett konzuli fogadónapot tartanak. A magyar nyelvtudás ellenőrzése meghatározó része a folyamatnak, nemcsak a kérelem átvételekor, hanem adott esetben az eskü letétele előtt is. Ugyanakkor más eljárásokban is ellenőrizhető, hogy az illető beszéli-e megfelelő szinten a magyar nyelvet, azaz tudja-e ügyeit magyar nyelven intézni.

A konzul úr még elmondta azt is, hogy a szabadkai főkonzulátuson a munka jelentős részét most már nem a honosítási kérelmek átvétele, hanem a magyar állampolgársággal rendelkező személyek anyakönyvezése, lakcímkártyával és útlevéllel kapcsolatos ügyeinek intézése jelenti. Temerinben ez alkalommal nemcsak a honosítási kérelmek átvételét bonyolították le, hanem a már magyar állampolgároknak, akik korábban útlevél iránti kérelmet nyújtottak be, az okmány elkészülte után a fogadónapra el is hozták az útleveleket, így ezért nem kell külön Szabadkára utazniuk.

Papp Éva, a CMH-iroda vezetője kihasználva az alkalmat arra kérte az érdeklődőket, hogy idejében szerezzék be a honosításhoz szükséges dokumentumokat és vigyék be a CMH-irodába. Ne halasszák az utolsó napokra, mert a feldolgozás időigényes, az a cél, hogy a fogadónapon minden zökkenőmentesen és jól működjön.