2024. május 4., szombat

Shakespeare és Cervantes Belgrádban

Robert K. Wittman, az FBI műkincsszakértő nyomozója, és David Kinney, Pulitzer-díjas újságíró Az ördög naplója című könyvét lefordították szerb nyelvre is. Így Alfred Rozenbergnek, Adolf Hitler fő ideológusának a naplója lesz az egyike azoknak az új könyvcímeknek, amelyek bemutatásra kerülnek a vasárnap megnyíló Nemzetközi Könyvvásáron Belgrádban.

Irán lesz az idei belgrádi könyvvásár díszvendége. Így azok, akik október 23-a és 30-a között ellátogatnak a rendezvényre, megismerkedhetnek az iráni kultúrával, írókkal és költőkkel, hiszen több, mint 10 iráni könyvkiadóra számítanak a szervezők, akik perzsa, angol és szerb nyelven mutatnak be olyan könyveket, amelyek az iráni kultúrával és vallással foglalkoznak, de számos olyan olvasmányt is felfedezhetnek majd az olvasás szerelmesei, akik az iráni kortárs írókkal ismerkednének meg, ugyanakkor gyermekirodalomból sem lesz hiány. Ez alkalommal ír alá Szerbia hároméves kulturális együttműködési szándéknyilatkozatot az Iráni Iszlám Köztársasággal.

Az idei könyvvásárra, amely a Könyvet a kézbe szlogennel kerül megrendezésre, számos kiadó érkezik, többek között Angolából, Fehéroroszországból, Magyarországról, Bosznia-Hercegovinából, Indiából, Izraelből, Japánból, Kínából, Oroszországból, Szlovéniából. A szervezők több, mint 1000 kiállítóra számítanak.

Zoran Avramović, a könyvvásár szervezőbizottságának elnöke a minapi sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendezvény nemcsak rangos kulturális esemény, hanem lehetőséget ad a különböző területen tevékenykedő emberek találkozására, a diplomáciai-politikai kapcsolatok, illetve az üzleti kapcsolatok létrejöttére is megfelelő helyszín és alkalom.

A könyvkiállítás keretében sor kerül a Fiatalok Fesztiváljára is, amikor a 30 évnél fiatalabb alkotók kerülnek előtérbe, akik a gazdaság, politika, sport, vallás és más témákon keresztül mutatják be, mit jelent a számukra a könyv.

Dragan Hamović, a kiállítás programszerkesztője arra mutatott rá, hogy több kerekasztal-beszélgetést szerveznek, és tematikus kiállításra is sor kerül, így kiemelt helyet kap Shakespeare és Cervantes halálának 400 éves évfordulója. Illetve az európai irodalom is külön programrészt kap. Továbbá a filmművészetnek is külön figyelmet szentelnek majd.

Az idén az iskolások számára a csütörtököt, október 27-ét jelölték ki a szervezők, ekkor a csoportos belépőjegyért 150 dinárt kell majd fizetni. A kiállítás vasárnap 10 órakor nyitja meg kapuit, amikortól a hónap végéig a szervezők 150 ezer látogatóra számítanak.