2024. április 28., vasárnap

Aranylábak között

Szalai Attila szabadkai karikaturista Monacóban rajzolt

Nem mindennapi meghívásnak tett eleget Szalai Attila szabadkai karikaturista: internetes felületen megosztott munkáit látva az Aranyláb-díjátadó ünnepségére invitálták a szervezők Monacóba, hogy a sajtótájékoztató és az esti gálaműsor ideje alatt készítsen karikatúrákat.

Az Aranyláb-díjat európai sportújságírók ítélik oda minden évben kiemelkedő, még aktívan játszó, de 28. életévüket betöltő labdarúgóknak. A díjazott lábnyomát – kapus esetében kéznyomát – megörökítik a Bajnokok Sétányán Monaco hercegség tengerpartján. Idén az Aranylábnyom díjat Gianluigi Buffon, a Juventus és az olasz válogatott kapusa kapta meg. A sajtótájékoztató és az esti gála ideje alatt róla, és rajta kívül az idei négy Aranyláb-legendáról, Claudio Ranieriről, Carles Puyolról, Frank de Boerről és Decóról kellett gyors karikatúrákat, krokikat készítenie. S miközben rajzolt, Attila a gála idején a mögötte lévő falon egy kiállítást is rögtönzött korábbi munkáiból, 20 labdarúgó karikatúráját vitte el itthonról és állította ki. A gálán részt vett II. Albert monacói herceg is, és ahogyan Szalai Attila elmondta, óriási megtiszteltetésként élte meg, hogy a 14 korábbi Aranyláb-díjazott karikatúráját, amelyeket az eseményre készülve még itthon elkészített, mappába rendezve átadhatta neki.

– Nagyon örült, látszott, hogy jólesett neki ez a figyelmesség. Nagy pillanat volt ez számomra – mondta a karikaturista.