2024. május 3., péntek

Összegyűjtöttek két tonna hulladékpapírt

A Vojvodina Sport- és Üzletközpontban megszervezett, Újvidéki ősz gyűjtőnevet viselő, környezetvédelmi-kertészeti rendezvénysorozat keretében mostanáig több mint két tonnányi hulladékpapírt gyűjtöttek össze a Környezetvédelmi Mérnökök Egyesület aktivistái.

Fotó: Dávid Csilla

– Már az első napon egy tonna papír gyűlt össze, melynek legnagyobb részét, több mint 600 kilónyit a budiszavai és a kátyi általános iskolák diákjai hozták. Cserébe facsemetéket kaptak, amelyeket iskoláik udvarában fognak elültetni. A Városi Vízművek is csatlakoztak akciónkhoz, ők a limáni vízgyár udvarán ültetik majd el a tőlünk kapott facsemetéket. Nagy az érdeklődés a polgárok részéről, az újrahasznosítás iránti akarat megvan. Az önkormányzat bejelentette, hogy november elsejétől szelektálva gyűjtjük majd a hulladékot, ez azt jelenti, hogy az újrahasznosításhoz szükséges második feltétel, az infrastruktúra kialakítása, is hamarosan meglesz – mondta Igor Jezdimirović, a szervezet végrehajtó bizottságának elnöke. Az egyesület ilyen módon szeretné felkelteni a polgárok figyelmét az újrahasznosítás fontosságára, azok akik 10 kilónyi régi papírt adnak át standjuknál, virágpalántát kapnak, 60 kiló papírért pedig facsemete jár. A pultnál felvilágosítást kaphatunk arról, hogy miként kell reciklálni, továbbá arról, hogy milyen módon járulhatunk hozzá környezetünk megóvásának folyamatához. Az egyesületből emlékeztetnek arra, hogy a papír különösen hálás anyag újrahasznosítási szempontból, gyakran használjuk, és ha okosan bánunk a hulladékpapírral, megőrizhetjük természeti kincseinket.

Fotó: Dávid Csilla

Ha reciklált papírból állítunk elő új papírt, a gyártásához szükséges energiabefektetés akár 74 százalékkal is alacsonyabb lehet, mintha kivágott fából készítenénk ugyanezt. A megtakarítható energia mértéke függ az alkalmazott műszaki eljárástól, és természetesen a hulladékpapír minőségétől. Egy tonna hulladékpapír feldolgozása az egyébként felszabaduló káros gázok 70 százalékától menti meg az emberiséget, 1 tonna újrahasznosított papír megspórol 30 ezer liter vizet, továbbá megment 17, 15–20 éves fát. Egy átlagos háztartás évi papírszükségletének fedezése érdekében most 6 fatörzset vágunk ki. Hasznosítsuk a hulladékpapírt – óvjuk meg az erdőket! – üzenik a környezetvédők, akikkel a 065/53-93-267-es mobilszámon léphetünk kapcsolatba.

A rendezvényegyüttes még ma és holnap várja a látogatókat, a környezetvédelmi mérnökök standja a Városi Kávéház előtti platón van, szombaton 11 óráig veszik át a hulladékpapírt. A kiállításon a látogatók láthatnak és vásárolhatnak kerti felszerelést, virágmagokat, mézet, egészséges élelmiszert, kézműves tárgyakat… A Városi Kertészet közvállalat is bérel standot, virágokat, cserepes növényeket kínálnak, amelyeket a Futaki út 48. alatti ültetvényükön, faiskolájukban nevelnek. Vehetünk tőlük asztalosipari termékeket is. A kertészet mérnökei is ott vannak, akik növényápolási tanácsokkal látják el az érdeklődő polgárokat. Az iskolás gyerekek számára programokat rendeznek, a látogatókat 8 és 20 óra között várják.