2024. május 4., szombat

Korábbi amerikai tisztviselőkkel tárgyalt egy észak-koreai küldöttség

Magas rangú észak-koreai delegáció tárgyalt szombaton korábbi amerikai tisztviselőkkel Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban.

A phenjani külügyminiszter-helyettes vezette észak-koreai küldöttség "függőben lévő ügyekről" egyeztetett, és véleményt cserélt az amerikaiakkal ezekről a kérdésekről. Csang Il Hun, a kommunista diktatúra ENSZ-nagykövetének helyettese kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Washington tett-e valamilyen ajánlatot Phenjannak annak érdekében, hogy Észak-Korea hagyjon fel atomprogramjával és a rakétakísérletekkel.
"Remélhetőleg haladunk" - mondta a diplomata.
A négyfős, nem hivatalos amerikai küldöttségnek tagja volt Robert Galucci, aki annak idején amerikai részről tető alá hozta azt az 1994-es megállapodást, amelynek értelmében Phenjan egy időre letett a nukleáris fegyverkezésről.
A küldöttség egyik tagja megerősítette: főleg az atomprogramról és a rakétakísérletekről tárgyaltak Malajziában. Mint mondta: Észak-Korea békeszerződést akar kötni Washingtonnal az előtt, hogy felhagy a nukleáris fegyverkezéssel és rakétaprogramjával, de Washington ragaszkodik ahhoz, hogy a nukleáris leszerelés az előfeltétele legyen bármilyen diplomáciai megegyezésnek. Az amerikai diplomata arra is kitért, hogy az Obama-kormányzat alatt már nem várható érdemi párbeszéd Phenjannal, de az új washingtoni vezetésnek újra kell gondolnia az Egyesült Államok Észak-Korea-politikáját.
Észak-Korea a héten újabb sikertelen rakétakísérletet, szeptemberben pedig újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, ami miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa várhatóan újabb szankciókkal fogja sújtani a kommunista államot.