2024. május 1., szerda

A színjátszás ünnepe

Díjátadó, felolvasószínház, kiállítások és kötetbemutatók is lesznek Szabadkán a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja alkalmából
Ljubica Ristovski és Brestyánszki Boros Rozália a sajtótájékoztatón

Ljubica Ristovski és Brestyánszki Boros Rozália a sajtótájékoztatón

Tizennegyedszer ünnepeljük a Délvidéki Magyar Színjátszás Napját, a rendezvénysorozat e hó 27-én kezdődik. A műsort, valamint a drámapályázat eredményét Ljubica Ristovski, a szabadkai Népszínház igazgatója és Brestyánszki Boros Rozália dramaturg ismertette. A Danilo Kiš Ifjúsági Klubban, azaz a Raktárban jövő csütörtökön 17 órakor megnyílik a Vajdasági Képzőművészeti Kör jótékonysági akcióval egybekötött kiállítása. A tárlaton megtekinthető festményekért felajánlott összeget az Együtt Veled–Értük Értelmi és Testi Fogyatékosok Érdekeit Védő és Segítő Egyesület, valamint a magyarkanizsai Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ védenceinek javára fordítják. Az érdeklődők az ajánlásokat a helyszínen tudják megtenni. A tárlat egy napig lesz megtekinthető. Ugyanitt azonnal kezdődik a Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők Felolvasószínháza is.

– Idén nagy örömükre többen pályáztak, mint az előző években, 13 pályamű érkezett 11 szerzőtől. Ezúttal is kettőt mutatunk be. Egyik Szegedi Szabó Béla: Hangyabefőtt című műve, Mezei Kinga rendezésében, a másik Kucsov Borisz: Félelem és rettegés Szabadkán című darabja, amelyet Forgács Péter állít színpadra. Egyikre csütörtökön 17 órától, míg a másikra megközelítőleg 19 órától kerül sor. A kettő között Időtlenek címmel egy tizenöt perces performance-ot láthatunk a magyarkanizsai Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ védencei alkotta Fény-Bárka társulatának előadásában, Mácsai Mónika és Oláh Tamás rendezésében. A második felolvasást követően vitafórumra kerül sor. A vitaindítók László Sándor és Oláh Tamás, a moderátor Husnyák Andrea – hallottuk Brestyánszki Boros Rozáliától.

Második nap, e hó 28-án, a Klein House-ban 17 órakor Kosztümvarázs címmel megnyílik Janovics Erika és Pilinyi Márta kiállítása, amelyen közreműködnek Brestyánszki Dína és Bernadett. A megnyitó után Terék Anna: Vajdasági lakodalom és Lénárd Róbert: Skizopolisz című drámakötetét mutatják be, a moderátor: Husnyák Andrea. A Jadran színpadon 19.30-kor az Újvidéki Színház bemutatja Szilágyi László-Zerkovicz Béla: Csókos asszony című új előadását. A rendező: Radoslav Milenković.

A rendezvénysorozat nagy eseményére, a Pataki Gyűrű-díj átadására és a gálára 29-én, szombaton 19.30-kor kerül sor a Jadran színpadon. A várományosok: Crnkovity Gabriella (Újvidéki Színház – Guppi); Magyar Attila (Újvidéki Színház – Kovácsok); Pálfi Ervin (szabadkai Népszínház Magyar Társulat – Rablók és gyilkosok); Mezei Kinga (Újvidéki Színház-Kosztolányi Dezső Színház – Piaf-menet); Lőrinc Tímea (Zentai Magyar Kamaraszínház – Május van, Tisztelt úr!). A gálaest rendezője: Lénárd Róbert.

A Kortárs Magyar Szerzők Felolvasószínházának támogatója a szerbiai kulturális és tájékoztatási minisztérium. A Pataki Gyűrű-díj gálaestjét a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.