2024. május 2., csütörtök
ASZTALITENISZ

Gárdos és Oláh karnyújtásnyira az éremtől

Két magyar is ott van a legjobb nyolc között a férfi egyéni versenyszámban a Budapesten zajló Európa-bajnokságon, igaz, egyikük sem magyar színekben áll asztalhoz. Gárdos Róbert osztrák, Oláh Benedek pedig finn színekben vesz részt az Eb-n, de ettől függetlenül a magyar közönség ugyanúgy biztatja őket, mintha a magyar válogatottban szerepelnének.

A 32. helyen kiemelt, finn és magyar állampolgár Oláh a lengyel Gorakot győzte le 4:2-re, míg Gárdos a második kiemelt, olimpiai negyedik helyezett, fehérorosz Vlagyimir Szamszonov ellen nyert hét játszmában.

Oláh Benedek a Magyar Szónak a következőket nyilatkozta a mérkőzés után: – A 32. kiemeltként bejutni a legjobb nyolc közé, óriási eredmény. Nagyon nehéz meccseken vagyok túl, s nemcsak azért ülök le a játszmák közötti szünetekben, mert fáradt vagyok, meg mi a fenének álljak, eleget állok az asztalnál, hanem azért is, mert lábsérülésem van, és kedden műtenek. A magyar közönség óriási, nekem ez nagyon sokat számít, hála Isten, hogy Budapesten van az Európa-bajnokság. Ahogy hallom őket, úgy jön ki belőlem is az energia, egyre jobban felpörgök, úgyhogy nagyon köszönöm nekik. Hallottam, hogy Karakašević megemlítette, a vegyes páros negyeddöntőben érződött a játékomon, hogy még nincs Eb-érmem, és nagyon szeretnék egyet. El kell ismernem, igaza volt, én azt tartottam a fő számomnak, ott reménykedtem az éremben, de nem jött össze. Viszont egyéniben is eljutottam ugyanoda, negyeddöntős vagyok, aztán most nem arra kell gondolni, ki az ellenfél, hanem hogy tolni kell neki, ahogy a csövön kifér, és meglátjuk mi lesz – mondta Oláh, akinek a hatszoros egyéni Eb-győztes Timo Bollt kell legyőznie az éremért.

Gárdos Róbert egy maratoni meccsen nyert a nyolcaddöntőbe jutásért az angol Drinkhall ellen, a tizenhat között pedig a második helyen kiemelt Szamszonovot győzte le: – Az első két szettet megnyerte, s addig én irányítottam a játékot, utána azonban ő kezdeményezőbb lett. Nagyon figyeltem, hogy miután egyenlített, a következő játszma az enyém legyen, mert ha ő sorozatban nyert volna három szettet, akkor nem tudom, képes lettem volna-e visszakapaszkodni. A hetedik játszmában 10:4 után 10:7 lett, ekkor időt kértem, s ez meg is hozta az eredményt, mivel a következő mérkőzéslabdát már kihasználtam. A szurkolók kiabálása, buzdítása nagyon, de nagyon jól esik, el se tudom mondani, mennyire jó ezt hallani. Pihenésre nincs időm, rosszul is aludtam az éjjel, és este jön a meccs az éremért: ilyen rövid idő alatt sajnos képtelenség regenerálódni egy hétjátszmás találkozó után, de ez van, muszáj lesz ott is megpróbálni a maximumot nyújtani – nyilatkozta a Magyar Szónak Gárdos, aki a negyeddöntőben a francia Simon Gauzyval találkozik.

Eredmények, férfiak, egyéni, nyolcaddöntő: Dyjas (lengyel)–Monteiro (portugál) 4:1, Kou Lei (ukrán)–Kallberg (svéd) 4:2, Lebesson (francia)–Fegerl (osztrák) 4:2, Freitas (portugál)–Karlsson (svéd) 4:1, Boll (német)–Groth (dán) 4:3, Oláh (finnországi)–Gorak (lengyel) 4:2, Gauzy (francia)–Sibajev (orosz) 4:2, Gárdos (ausztriai)–Szamszonov (fehérorosz) 4:3.