2024. május 5., vasárnap

Újvidék felszabadulásának ünnepe

Katonai parádéval ünnepelték Újvidék második világháborús felszabadulásának napját ma. A szerb katonaság 700 tagja vonult fel. Az ország legújabb fegyvereit és felszereléseit is bemutatták.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Díszsortűzzel kezdődött az ünnepség Újvidéken. A Dunán a folyami flotta mutatott be gyakorlatot. Hetvenkét évvel ezelőtt, a második világháborúban a jugoszláv haderő bevonult Újvidékre – erre emlékeztek az összegyűltek.

Sorra vonultak fel a tankok Újvidéken, rajtuk a legmodernebb felszerelésekkel, rakétákkal, radarokkal. Több mint húsz légi jármű és szintén ennyi katonai hajó is felvonult a szombati ünnepségen. A katonai parádén Szerbia köztársasági elnöke és miniszterelnöke, Tomislav Nikolić és Aleksandar Vučić, a Tartományi Képviselőház elnöke, Pásztor István, köztársasági miniszterek, tartományi és városi képviselők is részt vettek.

Újvidék polgármestere, Miloš Vučević köszöntötte az egybegyűlteket – ahogy fogalmazott – a hős városban, amely a jövőben Európa kulturális fővárosa lesz. Az újvidékiek a legnagyobb áldozatot hozták a fasizmus elleni küzdelemben – emelte ki. „Ma az ő áldozatukra emlékezünk. Ma az ő emlékük előtt adózunk. Mindannyiuk előtt, akik 72 évvel ezelőtt kivívták a szabadságot Újvidék számára. Az a város 3,5 évnyi megszállás után teljesen lepusztult, 20 ezerrel kevesebb lakosa volt, megsemmisült az ipara, és kifosztották, de szabad volt.”

Szerbiának több száz éves történelme során mindig fegyvert kellett ragadnia, hogy megőrizze a szabadságát – kezdte beszédét Tomislav Nikolić. A szerb államfő beszédében kijelentette, Szerbia ma ismét, ahogy a történelem során már sokszor, az igazságosság elvéért küzd. „Az újvidékiek jelentősen hozzájárultak a megszállók elleni győzelemhez, a harcosok, akik több nemzethez tartoztak, akik a lakossággal együtt nagy áldozatokat szenvedtek el a megszállás ideje alatt, 1941 és 1944 között. A fasiszták ötezer újvidékit gyilkoltak meg, több ezret pedig elüldöztek.”

A katonai bemutató a különleges egységek ejtőernyős ugrásával ért véget.