2024. május 2., csütörtök

Átadták az Októberi Díjat

A fölszabadulás napját ünnepelte pénteken a város önkormányzata, valamint a Népfelszabadító Háború Harcosai Egyesületeinek Szövetsége. Az ünnepségre érkező küldöttségek közösen koszorúztak a Partizán temetőben, majd elhelyezték az emlékezés virágait a második világháború harcosainak, a vöröskatonáknak, a bolgár áldozatoknak, illetve a fasiszta terror áldozatainak az emlékművénél.
A központi ünnepségre a városi képviselő-testület tanácstermében került sor, ahol átadták az idei év Októberi Díját. Az életműért járó kitüntetést dr. Branislav Danilović főorvos vehette át gazdag egészségügyi munkásságáért és kiterjedt publicisztikai tevékenységéért.
A kitüntetett Gnjilanéban született, a gimnáziumot is ott végezte el. Orvosi diplomát a belgrádi Egészségügyi Karon szerzett, főorvossá 1991-ben nevezték ki. Zomborba költözését követően a Bane Sekulić, Vesna, Trepča, Rade Končar vállalatok orvosi rendelőiben dolgozott, éveken át munkavédelmet oktatott a Munkásegyetemen. Kiterjedt publicisztikai tevékenysége során megírta a környékbeli gyűjtőtáborok történetét, számos összefoglaló gyógyászattörténeti és egyháztörténeti munka van mögötte, valamint nem utolsósorban társszerzőként kötetbe gyűjtötte az egykori októberi díjasok életrajzát és a korukról szóló feljegyzéseket. A kitüntetett szerény, de ihletett gondolatokkal köszönte meg az elismerést a munkáját segítőknek.
Az ünnepi rendezvényen közreműködtek a Petar Konjović zeneiskola és a Veljko Petrović gimnázium diákjai is. Dušanka Golubović, a város polgármester asszonya emléklapot adományozott az orosz és a bolgár nagykövetség, a katonaság, a Prostor Kommunális Közvállalat képviselőinek, valamint a fölszabadító hadsereg helybeli harcosainak, illetve családtagjaiknak.