2024. július 3., szerda

„Szebb, ha ketten összedalolnak!”

Élő népzene Magyarkanizsán

Szombaton a magyarkanizsai Művészetek Házának nagyszínpadán a néphagyomány kedvelőinek és művelőinek énekhangjáé volt a főszerep. Az Élő népzene – népdalkörök találkozóján a helybeli Cifraszűr népdalkórusának szervezésében mintegy száz népdalénekes fakadt dalra, továbbadva, áthagyományozva tudását az arra fogékonyaknak, vagy egyszerűen csak a füleknek és lelkeknek becses, gyógyító, örömteli pillanatot ajándékozva. A fellépők, akik egy egész estét betöltő műsor keretében szórakoztatták a közönséget és daloltak saját örömükre, Oromról, Oromhegyesről, Adorjánról, Tóthfaluból, Kispiacról, Palicsról utaztak, hogy a házigazda magyarkanizsaiak mellett ők is részesei legyenek az Élő népzenének, a rendezvény elnevezéséhez hűen. Az Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület elnöke, dr. Sarnyai Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta, hogy közösségteremtőnek szánták ezt az összejövetelt, és nem attól szépek az effajta rendezvények, mert minden intonáció és dallam makulátlanra, tökéletesre sikeredik, hanem attól, hogy eggyé válik a fellépő és a közönség.

– Az est alkalmával fellépő csoportok mind régi barátink, olyan egyesületek és egyének, akik nem harsogják hitvallásukat, hanem csöndesen és kitartóan tesznek érte. Ez a közösség ismeri és tiszteli múltját, történelmét, tagjai igyekeznek hasznos és építő alkotói lenni a nemzetnek, és azon dolgozni, hogy a magyarság minél nagyobb megbecsültségnek örvendjen a világban.

A tizenegy műsorszám között nemcsak népdalok csendültek fel, hanem egy táncos előadás is bemutatásra került, továbbá a citerások, köcsögdudások először saját egyesületükkel szerepeltek, de a későbbiekben a zenei háttért nélkülöző kórusokhoz csatlakozva közös fellépések is születtek.

„Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak!” De üres hassal még dalolni se a legjobb, ezért a fellépések végeztével minden résztvevő – egyesületek képviselői köszönő oklevéllel a kezükben – vonultak át egy helybeli étterembe, hogy ott már vacsora mellett folytassák és elegyítsék a hagyományőrzést baráti beszélgetéssel.