2024. július 17., szerda

Vajdaság a CoR számára fontos régió

Az Európai Régiók és Városok 14. konferenciáját tartják Salzburgban

Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház elnöke tegnap Salzburgban Karl-Heinz Lambertzcal, a Régiók Európai Bizottságának (CoR) elnökével találkozott. Kölcsönös megelégedésüknek adtak hangot, amiért a CoR és Szerbia a 2015-ben létrehozott EU–Szerbia konzultatív vegyes bizottság irányításával termékeny együttműködést folytat.

„Vajdaság AT Képviselőháza az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériummal együttműködve megelégedéssel töltötte be az EU–Szerbia konzultatív vegyes bizottság tavaly novemberi, harmadik ülésezése házigazdájának szerepét. Készek vagyunk arra, hogy a tartományi kormánnyal együtt továbbra is tevékenyen elősegítsük az ország európai felzárkózását, különös tekintettel a Vajdaság számára kiemelten fontos tárgyalási fejezetek témáira, mint amilyen a regionális fejlesztés és együttműködés, a nemzeti közösségek jogérvényesítése, a mezőgazdaság...” – mondta Pásztor. Tájékoztatta Lambertzet Vajdaság és az európai régiók együttműködéséről. Értékelése szerint Vajdaság számára a Régiók Európai Bizottsága – az EU tanácsadó szerve – az egyik legfontosabb uniós testület, hiszen mint mondta, az európai törvények csaknem kétharmadát a gyakorlatban helyi szinten alkalmazzák.

Lambertz elnök kijelentette, hogy Vajdaság AT a CoR számára fontos régió, s örömmel tölti el, hogy hozzájárul a nyugat-balkáni országok európai közeledéséhez. Lambertz jelezte, hogy a következő időszakban szeretne hivatalos látogatást tenni Szerbiában, Pásztor pedig meghívta, hogy ekkor látogasson el Vajdaság AT Képviselőházába is.

Salzburg osztrák tartomány parlamentjében Pásztor István tegnap találkozott Brigitta Pallauf házelnökkel is. Örömmel nyugtázták a két parlament együttműködésének kialakulását, és Vajdaság, valamint Salzburg tartomány konkrétabb kapcsolatainak szükségességét hangoztatták. Nagy lehetőségnek és közös érdeknek tekintik az intézményes, politikai, gazdasági és más együttműködési formákat.

Pásztor tegnap részt vett az Európai Régiók és Városok 14. konferenciája második napjának programjaiban. A konferenciát a salzburgi székhelyű Európai Régiók Intézete szervezte. A tanácskozáson felszólalt többek között Johannes Hahn bővítési biztos. Külön véleménycserén elemezték az EU-alapítók (Konrad Adenauer, Robert Schuman, Winston Churchill és mások) egykori elképzeléseinek megvalósulását – közölte a Tartományi Képviselőház sajtóirodája.