2024. július 17., szerda

Az MM válasza

A mozgalom reagált Pásztor István sajtótájékoztatójára

Közleményben reagált a Magyar Mozgalom elnöksége Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakra. A szóban forgó sajtótájékoztatón Pásztor István Joó Horti Lívia, a Magyar Mozgalom elnökségének nevében írt levelére, illetve az abba foglalt, irányába megfogalmazott bírálatokra reagált. A sajtótájékoztatón Pásztor István egyebek mellett elmondta, hogy a párt elnöksége és tanácsa egységes a Magyar Mozgalom hozzá intézett bírálatainak tekintetében, azaz erélyesen elveti őket. A Magyar Mozgalom most kifejtette, hogy értékelése szerint az említett pártszervek tagjainak többsége nem meggyőződésből állt ki a pártelnök mellett. Habár Pásztor István elmondta, hogy a keddi sajtótájékoztatón az elnökség és a tanács azon tagjai jelentek meg, akik el tudták napolni korábban megbeszélt kötelezettségeiket, az MM sokatmondónak tartja, hogy a sajtótájékoztatón nem volt jelent minden elnökségi és tanácstag.

Az MM álláspontja szerint azért nem lehet elfogadni a tényt, hogy a november 4-én megtartott nemzeti tanácsi választásokon a százból 84 szavazó a VMSZ által támogatott listára szavazott, mert ez a szám túl kevés. Szerintük a 16 százalék azért fontos, mert ők azok a szavazók, akik „nem félnek Pásztor Istvántól és a körülötte felsorakoztatott végrehajtó emberektől”. Az MM meglátása szerint nemcsak a közösség egy része fél Pásztor Istvántól, hanem Pásztor István is fél, hogy „még többen lesznek azok, akik nemet mondanak erre a viselkedésre”.

A közlemény folytatásában kiemelik, hogy „ma Szerbiában ugyanazok az erők uralkodnak, amelyek a kilencvenes években nyomort, háborút és szegénységet hoztak el”, valamint nehezményezik, hogy „Pásztor István a VMSZ örökségét megtagadva a Milošević-rezsim utódjaival kormányoz közösen, sőt, asszisztál a magyarságnak a közéletből történő kiszorításához”, továbbá elvetik az állítást, hogy Joó Horti Lívia  levelét közzétették, majd megköszönik Pásztor Istvánnak, hogy „segített terjeszteni az igazságot”, végül pedig reményüket fejezik ki, hogy Pásztor István 2019 májusában, amikor lejár pártelnöki mandátuma, „felszabadítja önmagától a pártot és főleg a közösséget, de úgy, hogy már az utódkeresésben sem vesz részt”.