2024. július 17., szerda

Tegyünk eleget kötelezettségünknek!

Pásztor a tartalékos behívók kapcsán az előírások szerinti magatartásra buzdítja a magyarokat – Intenzív kampányra készül a VMSZ

A vajdasági magyarokat a tartalékosképzésre szólító behívók ügyében jogkövető magatartás tanúsítására biztatja Pásztor István, tény azonban, hogy sok más fontos kérdés rendezésére is el lehetne költeni azt a pénzt, amit az állam most a tartalékos szolgálatra költ – nyilatkozta a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című reggeli műsorában. Pásztor meggyőződésének adott hangot, hogy számtalan olyan fontos ügy van, amire az erre szánt pénzt el lehetne költeni, annak érdekében, hogy fejlődhessen az ország. A tartalékosok képzéséről szóló jogszabály nem új keletű, hanem régi előírás, a törvényt az eddigiekben nem alkalmazták maradéktalanul. Pásztor úgy fogalmazott, bár pártja ellenzi ezeket a lépéseket, a Vajdasági Magyar Szövetség mégis inkább arra buzdítja a polgárokat, hogy az előírásoknak megfelelő magatartást tanúsítsanak. Elmondása szerint senkinek sincs joga arra az országban, hogy arra ösztönözze az embereket: ne tegyenek eleget a tartalékos állományba történő felvételre vonatkozó behívóknak. Rámutatott arra, hogy a vajdasági magyarság körében meglehetősen rossz emlékeket idéznek a behívók.

– A magyar emberek, elsősorban a kilencvenes évek tapasztalataiból kiindulva, nagyon ellenségesen viszonyulnak a katonai szerepvállaláshoz és egyáltalán a behívók kérdéséhez. Szeretném leszögezni, hogy ne legyen ezzel kapcsolatban semmiféle félreértés: nincs háborús veszély, ez nem mozgósítás. Ez egy tartalékos alakulat létrehozását jelenti – fogalmazott Pásztor a Szabadkai Magyar Rádiónak nyilatkozva.

Gazdasági vonatkozású témákról is beszélt a VMSZ elnöke. Mint mondta, jelenleg 49 ezer dinárt tesz ki az átlagbér, aminek a kétszeresére lenne szükség ahhoz, hogy a polgárok elmondhassák, jól élnek. Mégis, jegyezte meg, ebben a kérdésben is a realitások talaján kell maradni, be kell látni, hogy a kilencvenes évek és a kétezres évek elejének gazdaságpolitikai mulasztásait be kell előbb pótolni ahhoz, hogy látványosabb gazdasági fellendülést tapasztalhassunk. Mint mondta, nem lehet azonnal hatalmas bérnöveléseket eszközölni, bármennyire is szeretnék ezt az emberek, de a döntéshozók is. A realitás az, hogy a következő időszakban mintegy 4–5 százalékkal emelkedjenek a fizetések, húzta alá.

Az európai parlamenti választások témájára kitérve bejelentette: pártja intenzív kampányra készül, mindenhova el akarnak jutni, meg akarják magyarázni, hogy fontos a részvétel. Deli Andor ismét a Fidesz-KDNP listáján szerepel és esélyes a bejutásra, állapította meg.