2024. július 17., szerda

Pásztor nemzetközi intézményekhez fordul a szabálytalanságok okán

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke bejelentette, hogy találkozót kér az EBESZ szerbiai küldöttségvezetőjétől, hogy bemutathassa neki a Magyar mozgalom – hogy változtassunk! – VMDK jelöltlista tekintetében észlelt szabálytalanságokhoz kapcsolódó dokumentációt, illetve beszámolhasson neki személyes értesüléseiről.

Nem csak az EBESZ szerbiai küldöttségvezetőjének kíván beszámolni a történtekről, hanem az Európai Parlament Néppárti frakciójának, valamint Michael Davenportnak is, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetőjének. Pásztor értékelése szerint a nemzetközi közösség képviselőinek meg kell tudniuk, hogy milyen módszerekkel próbálják aláásni a választások törvényességét.

Mint azt Pásztor István hozzátette, elégedettséggel tölti el, hogy a Köztársasági Választási Bizottság kihirdette az összesített választási listát, amelyen hatos sorszám alatt a VMSZ jelöltlistája található. Az is elégedettséggel tölti el, hogy a Magyar mozgalom – hogy változtassunk! – VMDK jelöltlista nincsen az összesített választási listán, húzta alá Pásztor, hozzátéve, hogy a RIK egyhangúlag vetette el a listaállítók fellebbezését. Hozzátette, ez a konszenzus bizonyítja, hogy nem politikai, hanem szakmai döntésről van szó.

– Kérdem a Magyar Mozgalmat és a mögötte álló pártokat, hogy hol és milyen módon jelentették meg a felhívást a támogatói aláírások gyűjtésére Belgrádban, Šabacon, Kraljevóban, Loznicában és más, közép–szerbiai településen? Ezekről a településekről több ezer aláírásuk van. Mutassák meg a bizonylatot arról, hogy befizették a bírósági illetéket ezekben a községekben és közöljék, hogy ki vette át a törvénytelen elemeket tartalmazó dokumentációt. Ha képtelenek választ adni ezekre a kérdésekre, akkor számomra bizonyítást nyer, hogy bűncselekményben és csalásban vettek részt. Nem lepne meg, ha igazi cinikusként a Közigazgatási Bírósághoz fordulnának és így abba a helyzetbe jutnánk, hogy bűntettükhöz bírósági védelmet kérjenek. Tudom, hogy súlyos dolgokat mondok ki, ám mindezt ki kell mondani, a választások tisztasága megőrzésének érdekében – fogalmazott Pásztor.