2024. július 17., szerda

„A tiszta választásokban vagyunk érdekeltek”

Pásztor István nemzetközi szervezetek belgrádi képviselőivel tárgyalt a kisebbségi listaállításokkal kapcsolatos visszaélésekről

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a magyar MTI hírügynökségnek nyilatkozva a minap már kilátásba helyezte, hogy lépéseket tesz a befolyásos, meghatározó nemzetközi szervezetek belgrádi székhelyeinek tájékoztatása érdekében a vajdasági magyar közösségen belül tapasztalt, támogatói aláírásokkal való visszaélések kapcsán. Lapunknak adott pénteki nyilatkozatában Pásztor István megerősítette, hogy ezek a lépések megtörténtek és felhívta a figyelmét a külföldi szervezeteknek a problémákra. A VMSZ elnöke Cherrie Danielsszel, az amerikai nagykövetség politikai tanácsadójával, Peter Burkharddal, az EBESZ szerbiai missziójának vezetőjével és az ODIHR (az EBESZ demokratikus intézményrendszerrel és emberi jogokkal foglalkozó irodájának, a választások megfigyelésével megbízott szervezetének) munkatársaival, továbbá Michael Davenporttal, az Európai Unió küldöttségének vezetőjével találkozott.

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Pásztor István (Fotó: Ótos András)

– Felhívtam a figyelmet a tapasztaltak veszélyeire, azokra a veszélyekre, amelyek a listaállítás kapcsán az elmúlt hetekben megmutatkoztak, amelyeket a választásokon a szabályokat megkerülő módon indulni kívánó politikusok idéztek elő. A kisebbségi listákkal való visszaélés vonatkozásában azt hiszem egyértelmű, hogy a törvényes hátteret pontosítani kell. Ami a hamisításokat illeti, s itt a Magyar Mozgalom által fémjelzett listára gondolok, megismételhetetlennek, példa nélkülinek és gyalázatosnak tartom a történteket a magyar közösség szempontjából, azt hiszem, magyar politikusok ilyen mocskosságra az eddigiekben sohasem voltak vevők. Ezt a jelenséget örök időkre el kell távolítani a magyar közéletből. Gondolom, előbb vagy utóbb elnyerik méltó büntetésüket azok, akik mindennek az elkövetői voltak – mondta el Pásztor.

Úgy fogalmazott: cinikus, hogy a mozgalom ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést, ezt szerinte meg kellene változtatni, mert „biztosan tudják, kivel működtek együtt annak érdekében, hogy közel kétezer hamis aláírást gyűjtsenek össze a listájukhoz”.

Arra a kérdésre, hogy mi volt a szándéka a beszélgetéseknek, Pásztor elmondta, tájékoztatni akarta a beszélgetőpartnereit, s arra kérte meg valamennyiüket, hogy figyeljenek oda ezekre a történésekre.

– Semmi más szándékom ezzel nem volt, s bízom abban, hogy a közigazgatási bíróság az okirat-hamisítással történő listaállítást nem fogja támogatni, nem fogja azt üzenni a szerb társadalomnak, hogy hamisításokkal érvényt lehet szerezni törvényes és alkotmányos jogok megvalósításának – húzta alá.

A Magyar Mozgalom legutóbbi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a VMSZ mindenáron meg akarta akadályozni a második magyar lista sikeres választási indulását a háttérből, ezért minden eszközt bevetett célja megvalósítása érdekében. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Pásztor elmondta, hogy a „mellébeszélés klasszikus példájáról” van szó.

– Nekik kellene tudniuk, hogy ki volt az, aki ezt megszervezte, ki vette át a hamisított papírokat, kitől vette át, mit adtak azokért cserébe. A VMSZ-nek ehhez nem is volt, nincs, és nem is lesz semmi köze. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy tiszta választások legyenek. Ha nekik lett volna kellő potenciáljuk, erejük listát állítani, azzal semmilyen problémánk sem lett volna. A választások az ötleteknek, elképzeléseknek a megmérettetéséről szólnak. Több mint húsz listával fogunk versenyezni, eggyel több vagy kevesebb már nem számít, ha az embernek van teljesítménye és a jövőről szóló elképzelése. Senki nem gondolhatja viszont komolyan, hogy okirat-hamisításos elvet követve mindenkit átverhet, és úgy teljesítheti a választáson való részvétel feltételét, hogy közben a bűnözőkkel dörgölőzik össze – válaszolta lapunknak Pásztor István.