2024. július 17., szerda

Taroltak a haladók

A CeSID eredményei szerint mégis 50 százalék alatt maradt az SZHP, a VMSZ 4 mandátummal számolhat

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) az adatok 80,5 százalékos feldolgozottsága mellett közölt adatai szerint az előrehozott köztársasági parlamenti választásokon a Szerb Haladó Párt köré tömörülő koalíció által állított Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik elnevezésű listára a polgárok 49,7 százaléka voksolt (145 mandátum). A leadott szavazatok 11,6 százalékával az Ivica Dačić – „Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP), Egységes Szerbia (ESZ) – Dragan Marković Palma” jelöltlista második helyen végzett (33 mandátum). A Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt elnevezésű listát a polgárok 7,7 százaléka támogatta szavazatával (22 mandátum), Az igazságos Szerbiáért – Demokrata Párt (ÚSZ, VHDSZ, ESZ) jelöltlistát a szavazók 5,9 százaléka támogatta (17 mandátum), a Dveri – Szerbiai Demokrata Párt – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović listát 5,1 százaléka (14 mandátum), az Elég volt – Saša Radulović elnevezésű listát pedig 5,2 százaléka támogatta (15 mandátum). A Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István jelöltlistára a polgárok 1,6 százaléka voksolt, ami 4 mandátumot jelent.

Ezeknek az eredményeknek az értelmében a Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Szövetség a jobb Szerbiáért – Liberális Demokrata Párt, Vajdasági Szociáldemokrata Liga, Szociáldemokrata Pártkoalíció jelöltlistája a leadott szavazatok 4,9 százalékával nem lépte át a választási küszöböt.

A Köztársasági Választási Bizottság este tíz óra után közölte az első részeredményeket. Ennek értelmében az SZHP körüli koalícióra a szavazók 55 százaléka voksolt, az SZSZP köré tömörülő koalícióra 11 százalékuk, az SZRP-re pedig 7,7 százalékuk.