2024. július 17., szerda

Vučić fukarkodik a felajánlásokkal

Továbbra sem tudni, hogy mely pártok alkotják majd köztársasági szinten a kormánykoalíciót

A választási anyag 98,56 százalékos feldolgozottsága nem sokat változtatott a köztársasági parlament majdani összetételén: a Szerb Haladó Párt köré tömörülő koalíció a vasárnap megtartott választásokon leadott szavazatok 48,23 százalékával 131 képviselői mandátumot szerzett, a Szerbiai Szocialista Párt körüli koalíció a szavazatok 10,98 százalékával 30 képviselői helyet szerzett, a Szerb Radikális Pártnak a leadott szavazatok 8,09 százaléka 21 mandátumot hozott.

A Demokrata Párt körüli koalíció és az Elég volt mozgalom 16-16 képviselői hellyel fog rendelkezni, a Liberális Demokrata Párt – Szociáldemokrata Párt – Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Szerbiai Demokrata Párt – Dveri koalíciónak pedig 13-13 mandátumot hoztak a választások.

A Szerbiai Képviselőházba öt kisebbségi párt, választási lista képviselői is bejutottak. A Vajdasági Magyar Szövetségnek négy, a Sandžaki Bosnyákok Demokratikus Közösségének és a sandžaki Demokratikus Akció Pártjának 2-2, a Zöldeknek és a Demokratikus Tevékenység Pártjának pedig 1-1 képviselője lesz a parlament következő összetételében.

JÚNIUS ELEJÉN ÚJ KORMÁNY

Az előrehozott köztársasági választások hivatalos eredményének kihirdetésére, illetve a parlament alakulóülésére, majd a kormány megalakulására feltehetőleg még legalább egy hónapot kell várni. Ennek egyik oka az, hogy az országban több szavazóhelyen is meg kell ismételni a szavazást. Amíg ez nem történik meg, addig a Köztársasági Választási Bizottság nem hirdetheti ki a végeredményt, és a parlament következő összetétele sem alakulhat meg.

A másik ok, amiért várni kell a következő kormány megalakulására, az a Szerb Haladó Párt rendkívüli közgyűlése, amelyet május 28-án tartanak. Az, hogy ki jut tisztséghez, miniszteri funkcióhoz a kormányban, a közgyűlést követően derül ki.

Egyelőre az sem egyértelmű, hogy a többi párt közül kit látnának szívesen együttműködő partnerként a haladók. Aleksandar Vučić pártelnök eddig egyedül a Vajdasági Magyar Szövetséget invitálta meg egyeztetésre. Vučić és Pásztor István, a VMSZ elnöke a bejelentések értelmében hamarosan találkozhatnak, hogy megállapodjanak a két párt közötti együttműködésről, minden szinten.

A többi listáról, pártról egyelőre hallgat az SZHP első embere, és a Szerbiai Szocialista Párt esetleges részvételéről a következő kormánykoalícióban sem kívánt nyilatkozni.

Igen, hallottuk egymást. Gratulált, én viszonoztam a gratulációt, majd jó éjt kívánt, mire én is jó éjt kívántam neki – válaszolta Vučić az újságírói kérdésre, hogy beszélt-e a választásokat követően Ivica Dačićtyal, az SZSZP elnökével.

A kormánynak a parlament alakuló ülését követő 90 napon belül kell megalakulnia. 2014-ben 33 nappal a rendkívül köztársasági parlamenti választásokat követően alakult meg a kormány. 2012-ben 83 nap telt el a választások napja és az új kormány megalakulása között.

A HALADÓK ÚJRASZÁMOLTATJÁK A SZAVAZATOKAT

A Demokrata Párt, az Elég volt mozgalom, a Liberális Demokrata Párt–Szociáldemokrata Párt – Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Szerbiai Demokrata Párt – Dveri koalíciók már vasárnap este betekintést kértek a Köztársasági Választási Bizottságtól a köztársasági választások teljes anyagába. Az eddig ellenzékből politizáló pártok vezetői azt követően kezdtek el komolyan kételkedni a dolgok szabályosságában, hogy a független választási megfigyelők szervezetei sokkal hamarább részeredményekkel álltak a nyilvánosság elé, mint a RIK.

Most a Szerb Haladó Párt is ugyanezt kérte a választási bizottságtól. A vasárnap megtartott választásokon elsöprő sikert elérő párt szintén úgy véli, hogy a voksolást követő órákban túlságosan sok furcsa dolog történt, ezért betekintést kértek a választási anyagba, és a szavazatok újraszámlálását is kezdeményezték. A sajtóértesüléseket Aleksandar Vučić is megerősítette.

Az SZHP átnézi a választási anyagot. Sok a furcsaság. Képzeljék csak el, mi történt volna, ha én jelentem volna meg valamelyik bizottságban, ezt követően pedig úgy alakultak volna az eredmények, ahogyan azok nekem megfelelnek – fejtette ki Vučić.

Az SZHP korábban közleményben emlékeztetett: a párt már felhívta a figyelmet arra, hogy a választásokat megelőzően, valamint a voksolás napján egyes pártok nyomást gyakoroltak a polgárokra, befolyásolták őket szabad akaratukban és az illetékes intézményekre is nyomást gyakoroltak.

Pajtić: Vučić tervei befuccsoltak

Aleksandar Vučićnak két célja volt: hogy köztársasági szinten megszerezze a szavazatoknak több mint az 50 százalékát, valamint hogy elsöpörje a politikai színtérről a Demokrata Pártot, fejtette ki Bojan Pajtić pártelnök, hozzáfűzve, hogy Vučić egyik célkitűzése sem valósult meg. A haladóknak korábban 158 képviselőjük volt, a RIK szerint ezúttal 131 lesz, vagyis a stabil többséghez Vučićnak koalíciós partnerekre lesz szüksége, mondta Pajtić.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy a DP hajlandó lenne-e együttműködni az SZSZP-vel, amennyiben a szocialisták nem lesznek kormánykoalíciós párt, Pajtić leszögezte: az elmúlt éveket nem lehet elfelejteni. Mint hozzátette, az SZSZP juttatta hatalomra a Babićhoz, Gašićhoz, Martinovićhoz és Vulinhoz hasonló embereket.