2024. július 17., szerda

Vučić alakítja meg a kormányt

A Szerbiai Szocialista Párt jelezte, hogy ismét a kormánykoalícióból politizálna

A tegnapi kormányalakítási tárgyalásokat követően, amelyek keretében Tomislav Nikolić köztársasági elnök az április 24-én megtartott rendkívüli köztársasági parlamenti választásokon a választási küszöböt átlépő jelöltlisták képviselőit fogadta, az államfő úgy döntött, hogy Aleksandar Vučićot, a Szerb Haladó Párt elnökét bízza meg a köztársasági kormány következő összetételének megalakításával. Egyebek mellett a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői jelezték, hogy folytatnák az együttműködést az SZHP-vel. A Szerb Radikális Párt küldöttségével mindössze harminc másodpercet tartott a tárgyalás, mivel Nikolić felháborodottan távozott a teremből.

A Szerb Radikális Párt küldöttségével mindössze harminc másodpercet tartott a tárgyalás (Fotó: Beta/Miloš Miškov)

A Szerb Radikális Párt küldöttségével mindössze harminc másodpercet tartott a tárgyalás (Fotó: Beta/Miloš Miškov)

Az egyeztetések után megtartott sajtótájékoztatón Nikolić kifejtette: minden listavezetőt meghallgatott, és ezt követően arra a megállapításra jutott, hogy a következő összetételű kormány programjáról, céljairól egyedül Vučić tájékoztatta érdemben, ezért őt bízza meg a kormányalakítással. Mint hozzátette, döntésében az is befolyásolta, hogy Vučić arról biztosította, meg tudja alakítani a hatalmi többséget, amely megszavazza majd a kormány következő összetételét.

Az SZHP köré tömörülő koalíció listájára a választásokon a szavazók közel 50 százaléka adta le voksát, ez 131 képviselői mandátumot hozott a koalíció számára a 250 fős Szerbiai Képviselőházban.

Habár Vučić még múlt csütörtökön tájékoztatta az államfőt kormányalakítási kapacitásáról, Nikolić a szerbiai alkotmány értelmében a többi listavezetővel is találkozott, mert mint aláhúzta: ez államérdek.

– Kötelességem azt megbízni a kormány megalakításával, aki biztosítani tudja a többséget. A kormány következő összetételére súlyos és felelősségteljes feladatok várnak, ezért mielőbb el kell kezdenie a munkát. Ez az ellenzék számára azt jelenti, hogy elkezdheti értékelni a kormány lépéseit. A kormányra annyira súlyos teher fog nehezedni a következő ciklusban, hogy biztosan szebb lesz ellenzékből politizálni. Az igazi politikusok számára viszont éppen ez a kihívás, hogy hátukon cipeljék a terhet – fogalmazott Nikolić.

A GYANÚS DIPLOMA GYANÚS MARAD

Mint az várható is volt, a tegnapi kormányalakítási egyeztetésen a Szerb Radikális Párt küldöttségével folytatott beszélgetés botrányba fulladt. Tomislav Nikolić 30 másodperccel a találkozó kezdetét követően elhagyta a termet, és vissza sem ment oda. Azért, mert Nemanja Šarović, az SZRP elnökhelyettese lemondásra szólította fel Nikolićot, később pedig az államfő egyetemi diplomája is téma tárgya volt.

Šarović nehezményezte, hogy Nikolićnak ,,nem volt türelme” meghallgatni az SZRP képviselőit. Ezt követően megerősítette, hogy a radikálisok nem kívánnak együttműködni a Vučić vezette hatalmi többséggel.

– Azért szólítottuk fel lemondásra Tomislav Nikolićot, mert számos kétes ügylettel hozható összefüggésbe, mert amióta tisztségen van, számos ingatlanra tett szert, mert egyetemi diplomáját vásárolta, mert felesége az elnökség épületében működteti alapítványát – érvelt Šarović.

Bár a meghívás a listavezetőknek szólt, Vojislav Šešelj, az SZRP elnöke, listavezetője, Nikolić valamikori párttársa már a múlt héten közölte, hogy nem kíván részt venni a kormányalakítási egyeztetésen.

NIKOLIĆ NEM HALLGATHATOTT VOLNA

A Demokrata Párt köré tömörülő koalíció nevében Bojan Pajtić, a DP elnöke fejtette ki a hivatalos álláspontot, vagyis hogy nem kívánnak része lenni a hatalmi többségnek. Ilyesmi meg sem fordult a fejében, hiszen Aleksandar Vučić az előző mandátumban elszegényítette Szerbiát, emelte ki Pajtić, aki Nikolićot is felelőssé tette a szavazatlopásért, illetve a választások alkalmával feltehetőleg elkövetett szabálytalanságokért. Mint kifejtette, az államfő azért nem mentesíthető a felelősség alól, mert tisztségéből adódóan lehetősége lett volna állást foglalni a szabálytalanságok tekintetében, ezt azonban elmulasztotta megtenni. Nemcsak lehetősége lett volna véleményének kifejtésére, hanem ez lett volna a kötelessége, nyomatékosította Pajtić.

JOVANOVIĆ TOVÁBBRA IS UDVAROL

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke a találkozón megerősítette azt, amit korábbi sajtónyilatkozatai alapján már egyébként is mindenki leszögezhetett, vagyis hogy kész tárgyalni Aleksandar Vučićtyal, a választásokon a legtöbb szavazatot megszerző Szerb Haladó Párt elnökével. Jovanović választási koalíciós partnerei, a Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párt és a Nenad Čanak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga nem óhajtanak részt venni a hatalmi többség munkájában. Ha Vučić alakít kormányt, akkor inkább ellenzékből politizálnak, mondták a párt képviselői. A szóban forgó két politikai csoportosulást szintén nem a pártelnökök képviselték az egyeztetésen.

Đorđe Stojšić, a VSZL alelnöke arról is nyilatkozott a sajtónak, hogy a vajdasági hatalom kapcsán a haladók közül eddig senki nem kereste a párbeszédet a ligával.

A SZOCALISTÁK FELÁLDOZNÁK MAGUKAT

A Szerbiai Szocialista Párt köré tömörülő koalíció nevében egyebek mellett Ivica Dačić, a szocialisták elnöke vett részt a találkozón, és közölte Nikolićtyal, hogy értékelése szerint államérdek, hogy az SZSZP és az SZHP folytassa a négy éve megkezdett kormánykoalíciós együttműködést.

– Biztosan mindenki rá tudna mutatni az együttműködés folytatása ellen szóló érvekre. Viszont továbbra is Szerbia jövője a legfontosabb. Elégedettek vagyunk, hogy mindkét kormánykoalíciós párt, tehát az SZSZP és az SZHP is ekkora támogatottságra tett szert április 24-én. Ez bizonyítja, hogy helyes politikai döntéseket hoztunk az elmúlt két évben – taglalta Dačić.

KRITIKA, KRITIKA ÉS MEGINT CSAK KRITIKA

Saša Radulović, az Elég volt mozgalom elnöke a joguralom állapota, a gazdasági mutatók, a szavazatlopás, a választások napján észlelt szabálytalanságok, a médiában uralkodó helyzet és a belgrádi Savamalában történtek kapcsán fejezte ki aggodalmát az államfővel folytatott beszélgetés során. Saját elmondása szerint arra is felhívta Nikolić figyelmét, hogy a Vučić alakította majdani többség igencsak karcsú lesz.

– Beszélgettünk a sajtóban uralkodó helyzetről. Elmondtam, hogy a kormányfő számos médiumot ural, és ezeket a politikai ellenlábasaival való leszámolásra használja fel. Nikolić egyetértett, hogy a médiumokban uralkodó helyzet nem megfelelő, viszont igencsak óvatosan fogalmazott álláspontjáról. A Savamalában elkövetett rombolással kapcsolatban pedig azt mondta, hogy értékelése szerint Belgrádban ilyesmi nem maradhat következmények nélkül – taglalta Radulović.

KEVESEBB EU-FANATIZMUST

A Szerbiai Demokrata Párt és a Dveri képviselői két dolgot kértek az államfőtől: szorgalmazza a szavazatlopás felgöngyölítését, valamint olyan valakit bízzon meg a kormányalakítással, aki Vučićnál jóval kevésbé megszállottan támogatja az ország európai uniós csatlakozását.

Az SZDP–Dveri-koalíció egy, a választások alkalmával elkövetett szabálytalanságok felülvizsgálatával megbízott tényfeltáró bizottság megalakítását fogja kezdeményezni a Szerbiai Képviselőházban, jelentette be a találkozót követően Boško Obradović, a Dveri elnöke, a folytatásban pedig megerősítette, hogy Szerbiának egy Oroszországra összpontosító és építő kormányfőre lenne szüksége.

Sanda Rašković-Ivić, az SZDP elnöke pedig az uniós csatlakozásról és a NATO-tagságról tartandó népszavazást tekinti a legfontosabb célnak.

HAMAROSAN RÉSZLETEKBE MENŐ TÁRGYALÁSOK

A Vajdasági Magyar Szövetség küldöttsége is megosztotta Tomislav Nikolić köztársasági elnökkel elképzeléseit a következő parlamenti ciklus vonatkozásában. A találkozót követően Pásztor István, a VMSZ elnöke megerősítette, hogy a párt folytatni kívánja az együttműködést az április 24-ei választásokon legtöbb szavazatot szerző Szerb Haladó Párttal. Mint hozzátette, az együttműködés folytatásáról elvi megállapodás született közötte és Aleksandar Vučić, az SZHP elnöke között, akivel eddig kétszer beszélgettek telefonon. A köztársasági szintű együttműködés részleteiről, annak formájáról az elkövetkezendőkben egyeztetnek, mondta Pásztor, hozzátéve, hogy eddig elsősorban a tartományi és a helyi önkormányzati hatalmak vonatkozásában folytak tárgyalások a VMSZ és az SZHP között.

A nemzeti kisebbségek parlamentbe bejutó többi pártja közül egyedül a Muamer Zukorlić vezette sandžaki Bosnyák Demokratikus Közösség jelezte egyértelműen, hogy része lenne a hatalmi többségnek. Sulejman Ugljanin, a sandžaki Demokratikus Akció Pártja elnöke pedig kifejtette: pártja a bosnyákok érdekeit kívánja képviselni a parlamentben.